Saturday, February 25, 2012

Carnavalul Bucuriei

Happy owner of a ticket!

Cred ca stie toata lumea deja:) ca scoala de samba care a castigat "Samba Champions League" este Unido da Tijuca:), dar cred ca mai putini stiu ca pe locul doi este Salgueiro, tot o scoala din Tijuca:), se pare ca "tijucanii" au fost pe val anul acesta, au si avut doua sustinatoare foarte puternice:)), eu si Didina!

Am sa incep cu o mica precizare, au spus la TV in Romania ca scolile de samba sunt din cartierele sarace din Rio si tata s-a panicat putin:) stiind ca stau in Tijuca si scoala de samba din Tijuca a castigat. Adevarul este ca aceste favelas nu sunt numai la marginea orasului ci sunt presarate peste tot in oras, de exemplu Copacabana are 3 favele; Tijuca contine si Parcul National Tijuca in care se afla cativa munti iar favelele sunt construite in general pe munti pentru ca acolo este mai mult spatiu. Tijuca este un cartier foooarte mare, are cateva milioane bune de locuitori.

Mi se pare foarte dragut faptul ca acest spectacol al bucuriei si culorilor vine din aceste cartiere. Si mai dragut mi se pare faptul ca TOTI banii de pe bilete (70,000 biletele ale caror preturi variaza intre 150 si 3000 de dolari) merg la scolile de samba, proportional cu locurile pe care au iesit. De aceea acest spectacol continua in fiecare an, am participat si noi anul acesta pentru ca altii sa se bucure de el la anul!

Fiecare scoala de samba are intre 3000 si 4000 de participanti si fiecare defilare spune o poveste. Directorul artistic al fiecarei scolii are un rol deosebit de dificil, trebuie sa gaseasca o poveste iar apoi sa includa fiecare om in aceasta poveste! Va dati seama ca inseamna asta plus costume facute la mana pentru fiecare participant!

Costumele sunt pur si simplu niste bijuterii, grija pentru detaliu este impresionanta, sunt de o frumusete incredibila toate costumele din cap pana in picioare! Noi am avut bilet in a doua seara iar in prima seara a paradei am fost in culisele spectacolului, sunt doua zone care se intind pe cativa kilometri la stanga si la dreapta Sambodromului; aici se pregatesc sa intre scolile, va dati seama ca 3000 de oameni plus 7-8 care alegorice  de 4-5 metri inaltime au nevoie de culise imense, atunci am vazut de foarte aproape muuulte costume si am ramas profund impresionata de frumusetea lor.

Revenind la Campioni, trebuie sa va spun ceva de care suntem fooooarte mandri, Unido da Tijuca a castigat si datorita unui roman, eu incerc sa fiu modesta da nu pot:)! Fiecare scoala la inceptul defilarii are un "comissao de frente", un grup format din 12-15 oameni care introduc povestea si incearca sa-i surprinda esentialul, exista o categorie speciala la jurizare pentru acest "comitet".

In grupul de la Tijuca a fost si un gimnast roman, Ioan Veniamin, care atunci cand a aparut in costumul lui inelat si colorat au ramas toti super impresionati, publicul a reactionat imediat! Eu am urmarit notele la televizor si aceasta categorie i-a facut sa castige, erau pe primul loc cu Vila Isabel insa Tijuca au luat 10 pe linie la "comissao de frente" iar ceilalti nu, si apoi au continuat sa ia 10 pe linie si la celelalte categorii insa a fost clar ca aceasta "comisie" a facut diferenta; a aparut si un articol in ziar, pun cateva bucati sa vedeti si voi:). Cititi prima fraza din articol, este foarte sugestiva!

Tijuca's story was about Luiz Gonzaga, Rei do Sertao, brazilian traditional music composer .

Comissao da Frente

Moments from the beginning:).

Interesting visual effect, the jury really liked it!

The already famous Romanian gymnast, Ioan Veniamin!

The public was really happy about what they saw!

Saying good-bye to sector 3, us, :) and moving on to the next sectors of the Sambodrom!
Photo from the article in the national newspaper!

Our gymnast:)!

First sentence says it all:)!

Second sentence impressive too:)!
Si asa am trecut de "comissao de frente". In continuare apar care alegorice si alaiuri formate din in jur de 100 de persoane, fiecare alai are o tema si toti poarta aceleasi costume. Au incercat sa aduca un omagiu lui Luiz Gonzaga si cred ca au reusit, in primul car erau reprezentate toate "fetele" regale care veneau sa-si prezinte "respectele" brazilianului nostru talentat si iubit de public.

Some "small" British paying respects to Luiz Gonzaga!

The "kings" were entering on the back of the plane and coming out in the front dancing!

Two of the alas:)!

Another allegorical car:)! 

Lots of color and costumes!
Fiecare defilare trebuie sa aiba un alai de baianas, muulte doamne cu fustele rotunde care se invart frumos. Aici sunt cele de la Tijuca, o sa mai pun si  un filmulet de la Salgueiro sa vedeti ce frumos de invart!

Ala do Baianas for Tijuca!

Pretty dresses!

Nu am apucat sa fac poze la toate alaiurile pentru ca eram prea captivata de ce vedeam, la un moment dat a aparut un alai portocaliu cu un efect vizual fantastic, sugereaza lutul;  inainte de poze, un link de pe youtube, Tijuca's performance,  care surprinde foarte frumos backstageul si bateria si parada de la Unido da Tijuca, sa nu mai zic de muzica si versuri si imagini de sus ale Sambodromului si bine-inteles romanul nostru care danseaza samba in costumul super colorat si bine-bine-inteles:)) noi in sectorul trei, primul pe stanga, se vede la un moment dat de sus:)! Ma uit si eu acum si nu imi vine sa cred ca am fost acolo:)!

Dureaza 6 minute, e de la TV, nu e mult si sper sa va placa, sa va faceti o impresie! Dupa ce fusesem in "culise" si vazusem la TV parada de cu o seara inainte imi placuse la nebunie insa a doua zi pe Sambodrom a fost cu totul altceva, greu de explicat in cuvinte, mai ales ca patru din cele 6 scoli vazute sunt in primele 7 bineinteles cele de pe locurile 1 si 2 despre care va povestesc acum!

Each allegorical car and it's alas have a pair of dancers carrying the school's flag and leading the way!

This things was amazing!

More wow:)!

Lots of clay:) from Tijuca!
Dupa cum am spus nu am surprins toate alaiurile, sunt cel putin 25 pentru fiecare scoala, cu costume care mai de care mai colorate si dragute si imi place tare mult veselia cu care danseaza toti, fie ca sunt pe jos, fie ce sunt pe carele imense si la fel de frumos colorate, cum e cel de mai jos!

More color and happiness!

Hard to remember what was the significance of these two alas:)!

Pretty dolls house!

People dancing inside the doll's house!

The man standing on the end of the "cake" was the "image" of Luiz Gonzaga with "acordeon":)!

Festive cakes for the beloved Brazilian musician!

Ca un suporter adevarat ce sunt am avut si eu steagul Unido da Tijuca si l-am fluturat (de fapt de asta nu am apucat sa fac multe poze:)), mi-am sustinut "echipa" cu entuziasm!); nu va luati dupa fata un pic obosita, era 5 dimineata insa bucuria se gasea din plin in interior si fluturasii si in exterior, mai precis pe cap:)! Cred ca nu v-am spus ca acest spectacol dureaza de la ora 9 la 6-7 dimineata:)!

Biggest fan:), tired at 5 AM but still enthusiastic!

Dupa cum am spus la locul doi a fost Salgueiro (nu ati uitat ca sunt tot din Tijuca!), poate o sa pun poze intr-un post viitor dar aici aveti un filmulet cu bateria care a fost SENZATIONALA si linkul de pe youtube unde puteti asculta toata melodia, Salgueiro, best Samba at the Carnaval. Eu o ascult in continuu, mi se pare foarte vesela!



Aceste melodii pe ritm de samba sunt mereu altele in fiecare an si cu fiecare poveste. Cand intri pe Sambodrom primesti niste brosuri in care apar informatii despre temele povestilor si versurile cantecelor, toata lumea le invata imediat si normal ca le canta pe durata paradei. De fapt o sa pun si un filmulet de la Mangueira, alta scoala foarte faimoasa care a castigat de 17 ori si a fost in mod clar foarte apreciata de public dupa cum se vede din filmulet! Toata lumea  CANTA si DANSA cu ei! Bateria sta la inceputul Sambodromului si defileaza pe la mijlocul paradei, se opreste in fata fiecarui sector si face multa galagie, senzatia este UNICA:)!


Cam asta a fost pentru azi:), stiu ca pozele nu sunt foarte clare si nici filmuletele (am un aparat mic, mic), mai puteti cauta pe youtube sau puteti intra pe site-urile scolilor de samba pentru a vedea costume si alte detalii. Un prieten american care a stat cu noi in casa a facut poze super profesioniste, cum apar pe undeva am sa pun linkuri.

Am sa continui sa adaug cateva povesti alte scolilor de samba si alte lucruri pe care le-am facut pe aici:), sper sa va placa ce am scris azi si sa va bucurati putin de atmosfera Carnavalului!

4 comments:

  1. SUUUUPER! FRUMOS! entuziasmant pt ca sint si oameni care stiu sa se bucure si mai ales ca traiesc bucuria pina la urmatorul carnaval si tot asa. suuuper!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, e mult entuziasm, sper sa ne tina pana la urmatorul Carnaval:)!

      Delete
  2. Ceea ce am simtit citind (de mai multe ori) postarea ta, a fost exact bucurie! Ai transmis-o toata, cu generozitate si acuratete, :).
    Ceea ce am aflat abia acum, pentru ca nu stiam, e ca in timpul Carnavalului de la Rio fetelor frumoase si destepte, de bucrurie...le cresc antenute care au in varf inimioare, :)...
    M-ai topit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daaaa, ai observat foarte bine ce se intampla cu fetele frumoase si destepte:) in timpul Carnavalului! Multumesc!

      Delete