Monday, February 6, 2012

Birocratia a fost inventata in Brazilia

Azi a fost o zi in care am facut mai bine cunostinta cu birocratia braziliana, e incredibil cat de greu e sa deschizi un cont la banca, nu am sa descriu cele 10 documente necesare insa imposibil de obtinut si prin cate filiale de banca am mers pentru a ajunge intr-un final la posta pentru a deschide contul, ci am sa spun numai despre cum se autentifica semnaturile.

Profa mi-a dat o declaratie semnata de ea, aveam deci originalul cu semnatura care nu era o mazgalitura cum mai au unii semnaturile ci scria clar Luiza Amalia de Moraes, plus o copie legalizata a buletinului deorece aici o copie nu are nicio valoare daca nu e legalizata. Nuuuu, nu a fost suficient, a trebuit sa mergem la un fel de notar al statului sa autentificam semnatura. Adica profa, asa cum fac toti brazilienii, merg aici si isi deschid un cont, adica pe un cartoas scriu semnatura si apoi de cate ori semneaza ceva, cum era declaratia pentru mine, persoana cu hartia semnata trebuie sa mearga la acest notar care cauta in sertaras semnatura, o compara bine de tot si apoi iti pune niste timbre si o stampila. Daca iti trebuie copii ale acestui document trebuie sa le legalizezi si pe ele, adica alte comparatii, timbre si stampile. Mie mi s-a parut atat de "prea mult" incat am inceput sa rad:)) si nici macar nu m-am mai suparat. La banca dupa ce am semnat iar o mie de hartii mi-am pus si semnatura pe niste cartonase speciale de banca de aceasta data, 6 semnaturi in total, sa aiba toate specimenele de semnatura de la mine:).

Ca sa ne relaxam putin dupa povestea asta cu semnaturile, uite doua poze de la Copacabana, pe seara:).

People were walking, running of playing football, of course they are, we are in Brazil:)!

I was just walking, enjoying the sound of the ocean:), hoping to see a handsome man running towards me:), maybe even coming out of the ocean like Jame Bond in the movies:))!


Bons sonhos!

2 comments:

  1. cred si eu ca ai ras. Doar esti obisnuita cu birocratia de acasa :) Dar vad ca acolo e si mai si

    ReplyDelete
  2. Eu cu birocratia din Romania nu prea m-am intalnit, se pare ca am fost putin norocoasa dar recuperez puternic aici!

    ReplyDelete