Friday, March 23, 2012

O saptamana normala:) in sfarsit!


A mai trecut o saptamana la Rio, fara mari emotii sau stres sau documente ciudate de fabricat, lucrurile par ca incep sa intre cat de cat in normal:), sper sa nu ma deochi:).
Almost started to believe that here in Brazil we don't do normal:)!


Intr-o zi m-au vizitat Lacramioara si Irina, au vrut sa vada cum e in Tijuca. Dupa cum am mai povestit, Rio este plin de favele, nu neaparat la marginea orasului. De exemplu, in sud unde este plaja sunt multe favele. Intre munte si ocean se gasesc cartiere cum sunt Copacabana si Ipanema iar muntele incepe imediat, adica incep imediat si favelele. Din acest motiv exista un contrast puternic, mai ales in Ipanema, intre zona cu oameni care sa zicem ca nu au probleme financiare si favelele. Desi sunt foarte aproape una de alta aceste cartiere nu au nimic in comun. Locul unde se intalnesc toate categoriile sociale din toate zonele este plaja:) sau mai bine zile zecile de km de plaja:).

Fetele au vrut sa vada cum e un cartier normal, rezidential, cu brazilieni middle class sau un pic mai sus. Le-am plimbat putin prin Tijuca, le-a placut foarte mult, inclusiv strada mea umbroasa:), cu case frumoase presarate printre blocurile stil mediteranean cu 4-5 etaje. Si preturile sunt diferite in Tijuca, la mancare de exemplu e o diferenta de pret de 20%-25%.

Copacabana Beach


Street in Ipanema.

Favela between Copacabana and Ipanema.
My street in Tijuca:).


In alta zi am aflat de la o profa unde trebuie sa merg in Universitate daca vreau sa fac un curs bun de portguheza care sa nu fie prea scump. Prin urmare m-am inscris si acum voi accelera si mai mult procesul de in invatare. Inteleg destul de bine, cu cititul nu am probleme insa cu vorbitul e mai greu. Sper ca dupa acest curs sa-mi dau drumul. Dupa evaluarea initiala m-au inscris in modul 2, fiecare modul are 60 de ore si inseamna 7 ore pe saptamana in doua zile, adica super mega intensiv. Am fost ieri la primul curs, am plecat de acasa foarte entuziasmata insa dupa un drum lung pe cele 40 de grade de afara (iar!) a trebuit sa stam 3 ore jumatate fara aer conditionat ceea ce a mai redus un pic din "setea de carte":)! Totusi a fost foarte bine, simt deja ca am invatat destul de multe sau mai bine zis am mai facut ordine in chestiile pe care le invatasem din zbor auzind brazilieni vorbind "live" sau la televizor:). A fost o experienta interesanta urmata de drumul spre casa:)! Auzisem eu ca daca pleci pe la 5 de la Universitate poate sa dureze ore drumul dar nu am crezut ca e posibil. Nu intru in detalii insa a durat mai mult de 3 ore sa ajung acasa! E clar ca data viitoare stau prin facultate pana la 7 la bibioletca eventual unde e aer conditionat si plec mai tarziu. Sper sa dureze mai putin, drumul de ieri a fost putin traumatizant si sper sa nu se repete prea des. Traficul in Rio la ore de varf e ceva de speriat!

Let's speak Portuguese:)!

In rest liniste si pace, am mai citit una alte chestii matematice, incep sa se adune lucruri de facut si probleme de cercetat:), seminarul de analiza de vineri merge bine, cursurile la care merg sunt super interesante si mereu dupa curs am cate o discutie iluminatoare cu proful care continua sa fie foarte de treaba si ma incurajeaza sa continui pe tema de cercetare inceputa la Dublin.  Am mai cunoscut cativa profi din facultate, ma simt mai integrata iar de azi am si o adresa de mail, mare realizarea:), sunt oficiala:)!

Intre timp a venit si diploma stampilata de ambasada Braziliei din Irlanda ceea ce inseamna ca echivalarea diplomei de doctorat este aproape finalizata, mai trebuie sa astept putin sa primesc hartia definitiva dar ce e mai greu a trecut! Nu credeam ca o sa apuc sa spun asta:)!
 
Revelatia saptamanii in materie de fructe a fost papaya. Am mancat si am baut mult suc de papaya, am observat eu ca imi da multa energie si imi face bine, asadar continui cu papaya:) care urca in top 3 fructe preferate:) alaturi de mango si maracuja (fructul pasiunii)! Am descoperit bine-inteles si cel mai bun suc, cel de mango amestecat cu maracuja:)!


Maracuja is sour but delicious with a little bit of sugar. Only for people who like sour:).

Mango stays in top 3:).


Eu gosto mamão:) = I like papaya:)


Saptamana asta mi-am dat seama de ce mereu cand am de facut documente ma intreaba prenumele si mai ales numele parintilor. Eu am crezut ca daca spun prenumele, se intelege de la sine ca numele parintilor mei este tot Radu. Dar nu, aici nu e asa, se pare ca toata lumea se casatoreste si divorteaza de multe ori, cam din fiecare casatorie rezulta unul sau mai multi copii si atunci e important ca fiecare persoana sa fie identificata si dupa prenumele si mai ales numele parintilor. De exemplu Taciana are doi baieti care momentan locuiesc cu tatal, au stabilit ei ca dupa 14 ani baietii sa stea cu tatal dar tatal mai are doua fete din alta casatorie. Deci acesti 4 copii au acelasi tata dar mame diferite si asta e o situatie destul de simpla. Baietii stau cu tata, mai vin si pe la noi uneori (sunt super draguti si distractivi!), se mai intalnesc si cu surorile uneori, mie mi se pare un pic ciudat insa se pare ca nu e:). Doua-trei casatorii nu sunt ceva neobisnuit pentru brazilieni, telenovelele nu sunt numai la televizor:) din cate se pare! In caz ca va intrebati ce telenovela e acum la TV, avem "Amor Eterno Amor":), cum altfel:)?

Amor Eterno Amor and the mathematical sign for infinity, hihi:)!

Asteptam totusi week-endul, a fost o saptamana plina, abia astept sa mergem in oras si sa ne veselim:) ca dupa o saptamana de munca. Poate ajung si la plaja in caz ca nu ploua, se pare ca se intampla foarte des ca de luni pana vineri sa fie 40 de grade si in week-end sa ploua si sa nu poti sa mergi pe nicaieri, mai precis la plaja:). Poate face o exceptie vremea week-endul asta si ne lasa sa ne bucuram de soare si de plaja:)!



Week-end placut la toata lumea si sa va bucurati de primavara!

1 comment:

  1. Ne bucuram intradevar de venirea primaverii si mai ales pentru tine ca incepe cit de cit sa-ti fie normal si sa-ti fie putin mai usor. Te imbratisam cu drag si TE IUBIM!
    mama si TATA

    ReplyDelete