Monday, March 19, 2012

Lapa, ferjoada si "felutzul brazilian"!

Arcs of Lapa


Nu am mai scris ce ceva timp pe blog, am fost putin ocupata:). Problema cu banca sa zicem ca s-a "semi"-rezolvat, nu vroiau viza permanenta ci vroiau cartea de identitate temporara pe care nu o aveam la momentul deschiderii contului (norocul meu ca persoana respectiva mi-a deschis atunci contul, ce apare acum ca o greseala nu a fost decat o situatie foarte buna pentru mine). In plus, mai este nevoie de o declaratie de la Policia Federal, cea care a emis cartea de identitate, cum ca nu este falsa. Adica primesti un document oficial cu stampile etc si apoi iti trebuie de la aceiasi institutie, declaratie cum ca documentul nu este fals:). Nu prea inteleg de ce nu dau aceasta declaratie impreuna cu cartea de identitate daca nu poate fi folosita fara declaratie. Doamna de la banca a fost foarte draguta si cooperanta, insa contul tot trebuie inchis si deschis si facute tot felul de operatiuni, nu se stie de ce, important e ca nu e nici o graba si pot astepta declaratia, dureaza 15 zile scrisul declaratiei, mai am de asteptat. Cu asta mi-am cam ocupat saptamana trecuta pentru ca desi e putin de spus, se face in muuuult timp:), insa m-am mai linsitit sau sper eu ca m-am obisnuit cu modul in care se rezolva lucrurile in Brazilia.

Pe la Universitate toate bune, am avut mai mult timp sa mai citesc si sa ma dumiresc ce si cum cu cercetarea:). Merg la un curs de doctorat sa-mi mai perfectionez limba portugheza:), proful e super simpatic si de treaba, domeniul lui se apropie putin de ce am facut eu la Dublin si a ramas ca poate mai vorbim despre una alta si poate lucram impreuna, ceea ce a fi dragut. Proiectul de cercetare propus de profa este de asemeni interesant si momentan incerc sa mai citesc diverse materiale, sa-mi completez cunostintele cu privire la acest domeniu si sper sa iasa ceva bun.

In week-end a fost fooooarte dragut, vineri am fost in Lapa, in sfarsit! Cred ca eram singura persoana din Rio care nu fusese in Lapa:). Lapa e un cartier aproape de centru unde seara atmosfera este cel putin interesanta si distractiva:) iar caipirinha absolut delicioasa! Mai intai am fost cu Marianty si prietenii ei la un restaurant "cu traditie":). Marianty este romanca (Lacramioara Ionel, poate doamna Decus o stie:)!), a terminat si ea facultatea de Matematica la Iasi, a fost prin America, Canada iar acum preda la Universitatea unde sunt si eu. Este foarte draguta si prietenoasa si vesela si are in vizita o prietena super simpatica, Irina, care o viziteaza mereu, ii place foarte mult la Rio, cred ca mai are foarte putin pana se muta si ea aici:). Am mancat foarte bine si am cunoscut tot felul de matematicieni:) autohtoni sau internationali; am aflat mai multe despre IMPA, un institut de cercetare super mega serios si celebrissim:), situat undeva prin parcul national Tijuca, pe un varf de munte, intr-o padure deasa, numai buna atmosfera de cercetare:)! Acest institut se concentreaza pe Ecuatii cu Derivate Partiale, Geometrie Differentiala si ce am inteles eu ca ar fi o combinatie intre acestea doua, Sisteme Dinamice. Adica eu cu Analiza mea functionala nu prea am ce cauta acolo decat in vizita:), dar nu se stie niciodata:))!

Cand am plecat de la restaurant Lapa era foooarte animata:), am avut iar impresia ca e Carnaval, strazile erau pline de oameni, se inchisese circulatia, se simtea energia:) si veselia locuitorilor din Rio! Mi-a placut foarte mult atmosfera, a meritat asteptarea:)! O parte din invitati au plecat spre casa si restul am pornit spre Rio Scenarium, un fel de club cu muzica live, samba:)! Rio Scenarium e foarte mare, are 3 etaje si e foarte frumos decorat. La intrare primesti o foaie ce contine meniul, daca doresti sa bei ceva mergi la bar, persoana iti pune un "x" in dreptul bauturii si platesti la iesire tot ce ai consumat, inclusiv taxa de intrare. Mi s-a parut super organizat si eficient.

The samba band at Rio Scenarium and the happy dancers!

Very nicely decorated this place!
View from the top with the band and part of the dance floor.

Muzica a fost fooooarte vesela si antrenanta, toata lumea dansa si se simtea bine, mi-a placut la nebunie atmosfera, mai ales ca imi place muult de tot sa dansez! La pauza dintre "formatii", am fost la un etaj unde era un fel de discoteca, muzica mai "comenciala" dar parca tot pe ritmuri de samba mi s-a parut:). Cand ne-am intors in zona principala, incepuse sa cante o formatie de "forro", muzica traditionala din nord-estul Braziliei, e foarte vesela si energizanta! Am gasit pe youtube un link in care apar niste profesionisti din cate se pare:) Forro in Rio. Muzica poate era un pic altfel in Rio Scenarium, dar asa va faceti o idee, cel mai bine o sa "intelegeti" cand o sa veniti la Rio:), cel mai bine se vede "live":P! Inca doi dansatori, putin mai linistiti:) aici. Si in Rio Scenarium erau persoane care dansau asa, nu multi, insa nu te puteai satura sa te uiti la ei:).

Dupa o noapte atat de interesanta a urmat o zi de odihna si relaxare iar duminica am pornit iar dupa noi descoperiri, am fost cu Marianty, Irina si doi tineri cercetatori de la IMPA:), unul canadian si celalalt bielorus, la Casa Rosa; acest loc e un fel de combinatie intre club, terasa, discoteca, bistro. Am mancat ferjoada, un fel de mancare traditional brazilian care inseamna orez cu fasole neagra, faina de tapioca, niste ierburi taiate ca niste taitei si foarte gustoase si un fel de carnati deliciosi si aromati si bine-inteles doua felii de portocale:). Eu mai mancasem ferjoada facuta de Taciana in timpul carnavalului, am avut cu ce compara, a fost foarte bun!
Rice, spicy cause, weeds:), orange, tapioca flour, beans, some kind of potatoes and the meat of course:).
How it looked in the plate the ferjoada we had in Casa Rosa.


Dupa ce am mancat bine bine, ne-am indreptat spre zona unde canta formatia si se dansa, era ca un fel de club in aer liber. Muzica foarte buna, era putin inghesuiala insa a fost cel putin interesant:). Dupa ce am plecat de acolo ne-am mai intalnit cu un roman foarte simpatic si bine integrat in cultura braziliana, tot matematician, iubeste Brazilia si nu isi poate imagina ca ar putea sa plece. Daniel, romanul nostru, a vrut sa ne mai duca intr-un loc inedit, insa nu am ajuns pentru ca era prea tarziu. Daca o sa reusim sa ajungem si acolo intr-un alt week-end am sa va povestesc.

Ah, si sa nu uit, cred ca mai tineti minte observatia mea despre cum drama trebuie introdusa in mod necesar in orice demers:) oficial sau nu; se pare ca exista si un nume pentru acest fenomen, "jeitinho", inseamna "felutz" si se refera la felul brazilian in care se abordeaza situatiile, daca pleci sa rezolvi o problema admnistrativa si nu numai, trebuie sa ai neapart cu tine atitudinea "felutz brazilian", altfel nu ai facut nimic:)! Citat din wikipedia, cred ca se intelege putin despre ce e vorba: "O "jeitinho" pode se referir a soluções que driblam normas, ou que criam artifícios de validade ética duvidável."
Situatii aparent imposibile daca luam in considerare regulile, se rezolva prin cai mai mult sau mai putin ortodoxe, se mai inchide un ochi, se mai suna un sef si se rezolva problema:).

Si uite asa a mai inceput o saptamana la Rio:), sper sa fie cel putin la fel de diversa ca saptamana trecuta:) si sa mai descopar lucruri si locuri interesante!


2 comments:

  1. Huh...rasuflu usurata, lipsa ta de aici m-a ingrijorat un pic, :). Am crezut ca te-au dezamagit si descurajat foc cei de la Banca.
    Dar eu stiam ca pe tine de dezamagit sau suparat e mai greu, trebuie anume cineva sa se straduiasca foarte tare.
    Te imbratisez cu drag, buna mea, si ma bucur enorm ca traiesti. Sa traiesti fiecare secunduta a ta, da!? Cu intensitate maxima!
    Ai grija de tine, pup obrajorii dragi!

    ReplyDelete
  2. Multumesc mult Ramona, ma faci mereu sa zambesc:)! Am trecut si peste povestea cum banca sau cred ca m-am mai relaxat un pic, mi-am dat seama ca nu ma ajuta prea mult sa ma stresez, nu am sa schimb tocmai eu birocratia:). Ce sa fac, invat:), ma obisnuiesc si sper sa fie bine!

    ReplyDelete