Sunday, April 14, 2013

Curiozitati braziliene


Ma tot gandeam in ultimul timp ce sa mai scriu despre Brazilia, desi mereu remarc tot felul de chestii interesante sau ciudate imi venea greu sa le tin minte si sa le povestesc. Azi am dat peste blogul unui francez care a scris despre cateva curiozitati braziliene. Desi tipu e francez si traieste in Belo Horizonte, adica in munti, si eu sunt romanca si locuiesc in Rio, adica la mare, se pare ca avem cam aceiasi perceptie despre brazilieni. Am sa traduc ce a scris el si am sa adaug si comentariile mele adunate de-a lungul timpului. Sper sa va placa, cuprind destul de bine spiritul brazilian :). Mai sus un tucan desenat de mine. Tre sa mai exersez :).


1. Aici in Brazilia totul se organizeaza in cozi: coada pentru a plati, coada pentru a intreba, coada pentru a intra, coada pentru a iesi, coada pentru a astepta urmatoarea coada; foarte adevarat si este incredibil cat de organizati sunt, nu se impinge nimeni, nu se baga in fata, nu exista sa tii locul la cineva, foarte civilizat si fara incidente, chiar mai mult, prieteniile se leaga in cateva secunde si dupa 10 minute de coada ai impresia ca esti cu grupul de prieteni la o petrecere :).

2. In Brazilia, anul incepe "dupa Carnaval", adica cel devreme dupa jumatatea lui februarie :)).

3. In Brazilia barbatii nu stiu sa faca treburi casnice: nu stiu sa faca curat, sa foloseasca masina de spalat, nu stiu sa gateasca nici macar sa fiarba orez. Nu stiu ca coasa un nasture. Nu stiu nici macar sa schimbe roata de la masina. Pare ca au fost creati in alta lume :)).

4. In Brazilia cuplurile stau unul langa celalat in baruri sau restaurante ca si cum ar fi in masina unul langa altul.

5. In Brazilia clientul nu cere bere dar chelnerul aduce oricum :)).

6. In Brazilia toata lumea sustine o echipa de fotbal, nu conteaza de unde e ea.

7. In Brazilia la TV sau la radio este mereu un preot care vorbeste despre ceva.

8. In Brazilia totuul este foooooarte incet. E norma sa fii blocat in trafic toata ziua dar sa nu dormi la semafor. Aici trebuie sa fii rapid si sa pleci inainte sa se faca verde. De asemeni e normal sa stai la coada la magazin 10 minute desi in fata ta e numai o persoana. Casiera uneori trebuie sa introduca codul de bare manual, chemama alt functionar pentru ajutor dar cand iti vine tie randu trebuie sa scoti rapid cardul, desi ai asteptat o gramada dupa casiera sa introduca un pret acum trebuie sa te misit rapid ca altfel iti spune:"puteti sa scoateti cardul din aparat" :).

 9. In Brazilia chinezii sunt japonezi; pe asta nu prea am inteles-o dar mi se pare super amuzanta :))).


10. In Brazilia muzica face parte din viata. Orice loc are muzica live. Multi brazilieni stiu sa cante la chitara dar nu considera ca stiu sa cante daca ii intrebi.

11. In Brazilia politica nu e de dreapta sau de stanga. Brazilia e o tara de stanga in anumite chestiuni si de dreapta in altele. De exemplu iti poti pierde serviciul intr-o zi fara aviz. Exista diferente enorme intra saraci si bogati (aici ce in Romania pare saracie ar fi chiar decent). Sa castigi de 20 de ori salariul minim e normal si a castiga salariul minim e si mai normal. Copiii din clasa de mijloc sau mai sus studiaza toti in scoli particulare, biserica are un impact major in deciziile politice. Pe de alta parte exista un sistem public de sanatate, statul are multe institutii, multi functionari publici, au suficient pentru a ajuta oamenii din regiuni mai putin dezvoltate. Guvernul insusi este o mixtura de conservatori, liberali si socialisti.

12. In Brazilia e normal sa intalnesti pe cineva, sa conversezi, sa zici "ne mai vedem, iesim la un suc" fara sa schimbi nici macar numarul de telefon.

13. In Brazilia, cuvantul "a aparea" in general inseamna "a nu aparea", daca zici "apar mai tarziu" inseamna "nu vin".

14. In Brazilia telenovelele sunt mai importante decat cinemaul. Dar cinematografia nationala e buna.

15. In Brazilia mancarea sarata e fooooooarte sarata si mancarea dulce fooooooarte dulce. Pana si mancarea inseamna muuuulta mancare :). Asta cu saratu si dulcele uneori e prea de tot chiar si pentru mine caruia ii plac dulciurile cel putin, acum m-am cam lasat, prea mult strica.

16. In Brazilia se produce cea mai buna cafea din luma. E pacat ca nu se prepara bine si e plina de zahar. Plus ca nu prea se gaseste cafea braziliana buna in Brazilia.

17. In Brazilia fotbalul e aproape o religie si fiecare echipa e o capela.

18. In Brazilia oamenii cred ca a conduce prost, a avea trafic, constructii cu intarziere, coruptie, birocratie, lipsa de educatie, etc, sunt concepte specific braziliene. Dar eu nu am fost in nicio tara unde oamenii conduc bine, unde nu exista trafic, unde constructiile se termina in termen, unde coruptia e numai teorie si unde toti sunt bine educati!

19. In Brazilia a face sport inseamna a merge la sala sau a juca fotbal. Atat :).

20.  In Brazilia nu te speria daca esti invitat la ziua unui copil de 2 ani. Vor fi mai multi adulti decat copii si mai multa bere decat suc. Si nu te speria daca pare mai mult incoronarea unui rege roman decat aniversarea de doi ani, "e normal" :).

21. In Brazilia Dumnezeu este foarte prezent, cel putin in limbaj: "mergi cu Dumnezeu", "daca vrea Dumnezeu", "Dumnezeu sa ma ajute", "Of, Dumnezeule", "Multumesc Domnului", "pentru numele lui Dumnezeu". Ce bine ca El e brazilian (o gluma facuta de presedinta Dilma cu putin timp in urma intr-un context international).

22. In Brazilia se intalnesc tot felul de nume, cel mai des nume americane brazilienizate: Gilson, Rickson, Denilson, Maicon, etc.

23. In Brazilia cand cumperi ceva de multe ori trebuie sa negociezi. Daca vrei o apa de la un vanzator de pe strada si zice ca e 3 reais, tu ii zici ca ai 2 si gata :)). Mie imi place la nebunie asta, mi se pare foooarte amuzant si mereu fac asa, dar merge numai la chestii mici cumparate pe strada.

24. In Brazilia barbatii se imbratiseaza mult, dar nu e numai o imbratisare, se imbratiseaza, isi ating umerii, burta sau spatele :)).

25. In Brazilia folosesti degetul mare "thumbs up" pentru orice: "esti bine?", "multumesc", "scuza-ma".

26. In Brazilia cand un film e la televizor e mereu la televizor pentru cateva zile pe toate canalele.

27. In Brazilia au un fel neobisnuit de a vorbi lucruri foarte obisnuite. De exemplu cand intalnesti o persoana zici "buna ziua" dar se mai zice  "si acum?". Si acum ce? Pare o fraza neterminata. Un raspuns normal e "imaginaza-ti". Imagineaza-ti ce :)?

 28. In Brazilia toata lumea adora floricelele de porumb si hot-dogul (in portugheza se zice "cainele fierbinte":), traducere mot-a-mot din engleza).


29. In Brazilia multe locuri stiu sa se vanda ca si cum ar fi cele mai bune. De exemplu am baut cea mai buna caipirinha din oras in mai multe locuri din oras :). Un alt superlativ e "cel mai mare din America Latina". Nu costa nimic si nimeni nu se supara.

30. In Brazilia au o relatie ambigua si asimetrica cu America Latina. Cultura celorlalte tari din America Latina nu intra in Brazilia, dar cultura braziliana se exporta. Putini brazilieni cunosc artisti argentinieni sau columbieni, putini merg in vacanta in tari din America Latina (in afara de Buenos Aires si Machu Pichu) dar viziteaza mereu tari europene. Brazilia pare o insula giganta in America Latina desi are granita cu aproape toate tarile de pe continent.

31. In Brazilia relatiile sunt codificate si fiecare etapa are o eticheta: agatament, booty call, iubita, logodnica, sotie, ex-nevasta. Dragoste cu eticheta :).

32. In Brazilia oamenii sunt foarte deschisi si prietenosi. E normal sa aduci pe cineva in grupul de prieteni. Asta face toata diferenta. Multumim brazilienilor :).

33. In Brazilia brazilienii cred putin in Brazilia. Lucrurile nu pot functiona partial sau total pentru ca e asa, e Brazilia. Au un sentiment de inferioritate iritant. Mai ales in raport cu Statele Unite. Astept ziua cand Brazilia o sa-si deschida ochii.

34. In Brazilia au un mod super ciudat de a pronunta anumite cuvinte. Vezi scris "util" dar pronunti "uciu". La fel "facil" se citeste "faciu", "internet" e "interneci", "rock" se zice "rochi" etc. :)).

35.  In Brazilia toata lumea se spala pe dinti la servici dupa pranz.

36. In Brazilia, versiunea digitala pentru "a sta la coada" este "a introduce coduri". La banca pentru a scoate bani ai nevoie de 2 coduri. La magazin daca cititorul de coduri de bare nu functioneaza se introduc cifrele manual. Daca vrei sa platesti ceva folosesti o hartiuta care are un cod de 50 de cifre. Nu sunt atatia atomi in Univers cate combinatii se pot face cu 50 de cifre insa brazilienii au fost siguri ca acopera toate situatiile :)). Mereu gresesti o cifra cel putin. Intarzie totul.

37. In Brazilia mereu aparatele de carduri sunt "in aer". Mai ales cand trebuie sa incarci cardurile de transport sau sa platesti cu cartea de credit.

38. In Brazilia exista un loc numit "cartorio" (un fel de notar). Daca scrii (tu sau altcineva) o declaratie  tre sa mergi la cartorio sa autentifici semnatura ta/ a persoanei, altfel documentul nu e valabil desi e scris de mana si semnat. Toti brazilienii au semnatura pastrata intr-un carorio si mereu trebuie sa mergi acolo unde are el semnatura pastrata pentru a autentifica documentul.

40. In Brazilia pare ca profesiunea unde persoanele sunt cele mai fericite sunt oamenii care colecteaza gunoiul. Ei sunt mereu veseli si merg dupa camion in pasi de Carnaval. Sunt atleti, au energie sa alerge, sa arunce sacii, sa tipe si sa vorbeasca cu femeile care trec pe strada :)). Nu stiu daca va aduceti aminte ca la inchiderea jocurilor olimpice de la Londra, la final au fost cateva minute cu Brazilia (unde va fi urmatoarea olimpiada) si momentul a fost deschis de un maturator care dansa samba :)).

41. In Brazilia persoanele ies din casa parintilor numai cand se casatoresc. Adica sunt multe persoane trecute de 30 de ani care inca locuiesc cu parintii.

42. In Brazilia exista 3 cuvinte pentru mandioca: mandioca, aipim si macaxeira. In Europa nici macar nu exista mandioca :).

43. In Brazilia ai un numar de telefon, un DDD care variaza de la stat la stat si un numar de operator. DDD nu se schimba cand suni tu in alt stat ci cand calatoresti tu in alt stat, ceva de genu, oricum nu inteleg. Eu stiu sa sun numai prietenii mei din Rio, sa dai un telefon in alt stat sau alta tare e imposibil de inteles cum se aplica regulile si sa dau numarul meu de telefon unei persoane din afara este iar o provocare, orice combinatie incerc nu functioneaza niciodata si sunt doctor in Matematica. Noroc cu internetul :)).

44. In Brazilia uneori cand intalnesti o persoane zici "Beleza?" si ei raspund "Joia". Traducand are putin sens, pare un dialog intre Dalai-Lama si un discipol al lui. Ar fi "Frumusetea?-Bucuria".

45. In Brazilia sa ne intalnim la ora 8 inseamna ora 9 sau dupa sau deloc si nu se anunta nici macar cu 2 minute inainte. Daca apare persoana pana la 9 jumate bine, daca nu, sigur nu vine. E super normal si nu se supara nimeni.

46. Aici in Brazilia totul e gay. A bea ceai: e gay. A cere o cola diet: e gay. A juca voley: e gay. A bea vin: e gay. Sa nu-ti placa fotbalul: e gay (clar!!). A fi francez: e gay :)) hihih. Sa fii preocupat despre cum te imbraci: e gay. Sa nu vorbesti ca cineva e gay: si asta e gay. A se intelege ca e o societate "putin" machista :)).


4 comments:

  1. Hei. Multumesc mult de tot pentru aceste informatii! Brazilia este tara mea preferata, ma incanta extrem de mult. Sper sa ajung intr-o buna zi acolo.

    Multa sanatate!

    Ramona Safta, Romania.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Hmmmm, ma rog...pe aproape
    Nici tu nici francezul ( Alta natie wow)..nu ati calatorit in Brazilia. Se vede.

    ReplyDelete
  4. Hmmmm, ma rog...pe aproape
    Nici tu nici francezul ( Alta natie wow)..nu ati calatorit in Brazilia. Se vede.

    ReplyDelete