Saturday, April 28, 2012

Vacantele si Constitutia in Brazilia:))


Map of Guanabara Bay from 1579.

Urmeaza un weekend lungut, adica mai lung decat weekendul de 3 zile de saptamana trecuta. Saptamana asta avem liber luni si marti din cauze zilei de 1 Mai. Eu sunt un pic naiva in ceea ce priveste modul in care privim vacantele in Brazilia si nu pentru ca nu imi place sa fiu vacanta:).

Auzisem eu ca luni e liber si ma gandeam ca e liberul pentru 1 Mai dar asta inseamna ca marti mergem la scoala (cum e in Anglia sau in Irlanda spre exemplu). Gresit:))! Era evidenta ca daca marti e liber o sa fie si luni, puntea e evidenta si multa lume a ras cand au auzit cum credeam ca eu luni e liberul pentru 1 Mai cand e evident sa fie 2 zile:)! Daca de Paste s-a facut punte joi cu vinerea care era libera, acum luni era clar liber.

Au facut ei studii serioase si au ajuns la concluzia ca in situatia in care avem o astfel de zi cum e luni inainte de o sarbatoare marti, brazilienii merg la servici foarte nefericiti si suparati si nu sunt productivi se tot gandesc la weekendul de 4 zile pe care ar fi putut sa-l aiba. Atunci dam liber si luni si recuperam ziua de luni stand cate o ora in plus in fiecare saptamana:))). Sunt curioasa cine masoara aceste ore state in plus! Asadar inca o vacanta in luna aprilie, dupa vacanta de Paste (puntea joi+vineri+weekend) si dupa week-endul trecut cand a fost pentru noi Sfantul Gheorghe dar pentru ei e Sfantul George, un motiv pentru inca o zi de vacanta!

Chiar stateam si ma gandeam ca martie e probabil singura luna in care nu sunt astfel de sarbatori, ele incep din ianuarie si sunt cel putin de 2 ori pe luna, culminand cu aprilie din cate se pare din cauza Pastelui si 1 Mai. In ianuarie pe 21 este Sfantul Sebastian din cauza ca orasul Rio se numeste oficial in acte Sfantul Sebastian de Rio de Janeiro. E ziua in care a fost descoperit orasul si portughezii obisnuiau sa  numeasca orasele descoperite dupa nume de sfiniti. Rio de Janeiro inseamna rau de ianuarie, rau pentru ca ei au crezut ca golful de mai jos e de fapt un rau, habar nu am din ce parte au venit ei de au crezut asta:) dar asa ne-am trezit cu numele rau de ianuarie:).

Guanabara Bay today.


Guanabara Bay year 1800.
In februarie avem carnavalul si se face punte vineri:) cu weekendul plus de luni pana miercuri la pranz:), sa fiti convisi ca miercuri dupa pranz toata lumea e la servici si munceste cu drag si spor:))! Mai avem si cateva in iunie, inca nu stiu cu ce ocazie dar astept sa fiu surprinsa de motive:) si cu cele din alte luni, in noiembrie stiu sigur ca e iar mare sarbatoare pe 2 noiembrie, ziua mea e pe 3, numai bun momentul de petrecere:)! M-am gandit mereu ca cei nascuti de Sf. Andrei sau cu numele Andrei/Andreea sunt norocosi ca au 1 Decembrie liber si pot sarbatorii chiar in ziua respectiva. Acum pot sa fac si eu asta in Brazilia:)!

La cursul de portugheza am invatat cateva lucruri chiar interesante. De exemplu, doua chestii curpinse in constitutie. Primul se refera la faptul ca daca iti iei concediu, primesti o treime in plus fata de salariu. Adica daca pleci in concediu esti incurajat sa cheltui in plus pentru a stimula economia. Putini brazilieni pleaca in afara pentru vacante deci e foarte clar ca banii raman in tara. Nu numai ca esti in vacanta si te relaxezi dar participi si la cresterea economiei:)! A doua chestie este al treisprezecelea salariu, fiind in constitutie, toti angajatorii trebuie sa se supuna, unii il impart si il dau in doua transe, septembrie si decembrie insa e clar ca toti angajatii il primesc, indiferent de sectorul in care lucreaza. Mai e o parte interesanta, cea referitoare la pensie care este pe cale sa se schimbe, guvernul a votat, asteptam sa semneze presedintele. Legea veche spune ca dupa ce iesi la pensie primesti 100% din salariul pe care l-ai avut cand ai iesit la pensie. Simplu, nu? Acum ca se alinieaza si ei cu tarile "mai" capitaliste/civilizate:)), si-au dat seama ca e o cheltuiala mare, oamenii traiesc mai bine si mai mult deci e greu sa sustii un astfel de sistem de penstii. Oricum va fi un pic de nebunie pentru ca multi oamenii intra in schema veche si daca isi schimba jobul intra in cea noua, oare o sa prefere sa nu-si schimbe niciodata jobul pentru a-si pastra pensia mare? Aici conteaza legea in vigoare la data cand te-ai angajat si nu legea din ziua cand iesi la pensie. Eu cred ca o sa se schimbe si asta curand, insa ei sunt inca increzatori ca o sa iasa la pensie cu 100% salariu:) peste 30 de ani:)!

Inca o chestie noua pentru mine. Sunt multe restaurante aici pe sistemul mancare la kilogram. Adica ai 10 tipuri de carne/peste, 10 de salate, 10 de gustari etc, mancare e foarte variata si buna. Cel la care merg eu in Tijuca are un sistem foarte interesant. La intrare e o persoana care iti da o carteluta, iti iei mancare si o alta persoana o cantareste si iti pune o stampila pe cateluta cu gramajul si cat costa. Apoi la masa o alta persoana te intreaba de bauturi sau alte chestii si le marcheaza tot pe cartela. La plecare platesti la alta persoana si primesti in schimba o hartie care zice ca ai platit, fara ea nu iesi din restaurant, la plecare o dai persoanei de la usa. Un intreg sistem:) care merge foarte bine, eu cred ca ar putea fi simplificat insa e mai amuzant cand e mai complicat:) chiar si sa iei pranzul! Sistemul se regaseste in multe locuri, trebuie sa te si concentrezi putin inainte de am manca, altfel dai peste cap sistemul si ramai flamad:). Am gasit chiar o poza de la Petisco Tijuca:), locul unde merg eu!


Petisco Tijuca.



O bila alba MARE pentru brazilieni este faptul ca dupa pranz, cel putin la Universitate, toata lumea e la baie cu periuta de dinti dupa ei, se sta uneori si la coada:). Brazilienii au dintii foarte frumosi si se mira mereu de ce europenii si chiar americanii au dintii destul de urati si au multe probleme. Ei au foarte mare grija de acest aspect, toti au un zambet impecabil:), nu concep sa plece undeva fara periuta de dinti dupa ei, nota zece!

Urmeza deci un weekend pe 4 zile dar sper sa-si mai revina vremea. Toti au fost foarte suparati cand weekendul trecut a plouat 3 zile si a fost frig:), tipic pentru Rio sa fie soare in timpul saptamanii si innorat, ploaie sau chiar frig:)) in weekend, mai ales in cele lungi:)! Prin frig intelegem cam 20-25 de grade, Taciana era toata echipata cu pantaloni lungi, bluze groase, geaca si ghetute afara:)), sosete si papuci pufosi de iarna in casa. Eu eram tot in tricou/pantaloni scurti in casa sau tricou/slapi/fusta pe afara:) insa se pare ca sunt un pic ciudata ca nu imi e frig la 22 de grade:)!  Sper totusi ca week-endul asta sa se mai ridice norii si sa apucam cu totii macar o zi de plaja. Daca tot avem vacanta:) sa ne bucuram de ea:)) asa cum cred ca se bucura toata lumea in Romania, am auzit ca vremea e numai buna de sarbatorit 1 mai!



No comments:

Post a Comment