Friday, April 20, 2012

Cuvinte, culori si copaci inchiriati:)

Nu am mai scris demult pe blog dar am adunat subiecte de interes:)) si abia asteptam sa treaca si saptamana asta super mega aglomerata ca sa ma pot relaxa povestind despre lucrurile pe care le-am descoperit in ultimul timp.

In primul rand cine a spus ca "dor", cuvantul romanesc, nu are traducere in alte limbi s-a inselat putin:). In portugheza exista si cuvantul "dor", care inseamna durere si cuvantul "saudade" care inseamna exact dor:). Cel mai amuzant cuvant existent in portugheza si in romana este de departe "turma" care inseamna grupa, cum ar veni grupa de studenti de la scoala, "turma dos estudentes":). Eu sunt in "turma" PLE2 la limba portugheza:)), iar daca vrei sa spui ceva de genul sa ne adunam (in grup) sa facem o activitate impreuna, spui "enturmar":), adica ne adunam in "turma". Dragut, nu?

Aseara am fost la un fel de petrecere,  o "enturmare":)), organizata de un site, InterNations unde sunt inscrisi expati din toata lumea grupati, "enturmati":), pe comunitati care organizeaza diverse activitati cu scop de socializare. Barul este pe strada Fonte de Saudade, sau, in traducere, "Fantana cu dor", mi-a placut mult cum suna si in portugheza si in romana. La "enturmare" a fost interesant, a fost bine ca stiam deja doi baieti de la IMPA altfel ar fi fost greu sa intram in vorba cu lumea, am mai cunoscut ceva persoane da nu am stat mult pentru ca muzica era foarte tare (Brazilian style) si oricat de mult ti-ar fi facut placere sa vorbesti cu cineva, dupa un timp de urlat te durea gatul si nu mai vroiai sa spui nimic la nimeni:). Poate data viitoare, aceste intalniri sunt lunare, o sa fie muzica mai in surdina si o sa putem sa vorbim si sa ne auzim mai bine cu eventuali noi prieteni:).

O noua descoperire saptamana asta a fost sucul de avocado. Aici nu prea se mananca in salate ci se pare ca exista sub forma de suc, "vitamina com abacate" (a nu se confunda cu abacaxi=ananas, se pronunta aproape la fel!). Vitamina nu inseamna decat ca sucul contine si lapte:) pe langa avocado. Are un gust cel putin interesant, cred ca mi-a placut:), sigur o sa mai incerc dar poate fara zahar data viitoare, acum mi-au pus putin zahar cred si cred ca nu e o combinatie buna decat daca esti brazilian deci pui zahar in aproape orice:).

Avocado fruit:).
Azi mi-a povestit profa, in timpul lungului lunch pe care il avem impreuna vineri la Universitate, despre un fruct foarte interesant, jabuticaba care are sezon, adica nu se gaseste tot timpul si odata rupt din copac se strica super repede. Este delicios si creste efectiv pe copaci, pe scoarta, peste tot. Modalitatea de mancare este de jos in sus:), copacul este usor de "escaladat" si multa lume face o placere din a manca acest copac. Profa zicea ca in Minas Gerais de unde este ea si unde sunt multi astfel de copaci lumea inchiriaza copacii din curte. Daca ai mai multi, pastrezi unul pentru familie si pe restul ii inchiriezi. Persoanele care inchiriaza copacii, se aduna in week-end, cu catel, cu purcel in jurul copacului si incep sa se infrupte din delicioasele fructe care am inteles ca seamana cu strugurii. Abia astept sa vad si eu un astfel de copac, arata cel putin ciudat:)!

The tree of delicious fruits, jabuticaba:)!

They look at least very interesting:)!

Anul acesta am avut doi Pasti:), unul catolic si unul ortodox, in cel catolic am fost in Ilha Grande si am ramas datoare cu cateva poze de la plaja Feiticeira (Zana Buna). Recuperez acum, cate poze cu o plaja minuscula, nu are mai mult de 50 de m, dar e fermecatoare:)!













De Pastele nostru am avut si un musafir:), Jean Francois, un francez care a stat la noi de Carnaval si apoi a plecat in turneu prin America de Sud, a fost in Chile, Argentina si Uruguay pe langa cateva locuri in Brazilia. Avea avion duminica seara si a sosit de dimineata, asa ca l-am luat cu noi in Santa Theresa. Mai intai am fost putin in Ipanema, lui Jean Francois  ii era dor de plaja:). Apoi am stat la o cafea in Ipanema, la aer conditionat:), a fost o zi foarte calduroasa, si apoi am luat-o spre Santa Theresa, un cartier foarte dragut si boem pe un deal din Rio. Inainte se ajungea acolo cu un tramvai renumit, cine a vazut desenul animat Rio cred ca isi aduce aminte de acest tramvai. Acum e in renovari si se ajunge cu autobuzul sau pe jos, abia astept noul tramvai:).


Garota de Ipanema:).


Lovely place to eat in Santa Theresa.

Made a new friend, a baiana:)!

Three lovely Brazilian garotas:)!

Lots of colors.

Girl in the jungle:).

I prefer soccer players:P, Brazilians, of course!

A favela (red bricks) in the middle of the city!


Financial district or the City Center:).

Dupa un lunch copios si un plimbare draguta prin Santa Theresa am coborat spre Lapa pe niste scari faimoase facute de un artist brazilian, Selaron. Cand cobori nu vezi nimic in fata, dar cand te intorci vezi o multime de culori si modele realizate cu placute de faianta. Se pare ca printre desenele lui,  pe scara se gasesc placute de prin toata lumea, daca are cineva una interesanta din Romania sa o trimita si i-o dam lui Seleron, sa-i gaseasca loc pe scara lui, mai de destul loc:) si pentru ceva frumos din Romania!

Lots of color:)!

African tile?

Very Brazilian tile, Bossa Nova and so on:).

What you see when going down...

What you see when looking back!

A little bit of dancing?

And some real dancing:), Argentinian tile.

Selaron's signature.

Love declaration:).

A mural for 2012 World Cup in South Africa.

A Russian tile:).


Am facut mai multe poze si am sa le pun pe facebook, aici se incarca foooarte greu pozele, am sa pun si linkul pentru cine vrea mai multe poze colorate sau mai multe detalii:).

In rest toate bune, de saptamana viitoare se mai linistesc lucrurile la scoala si o sa am timp, sper!, sa-mi trag sufletul. E bine sa fii ocupat, dar nici chiar asa:), sper sa fie intr-un ceas bun toate cate le-am facut saptamana asta:)!

In week-end planuiesc sa merg la piscina! Stiu, pare ciudat sa ai oceanul aproape si sa vrei la piscina, insa de cele mai multe ori valurile sunt prea mari pentru inotat, intri in apa numai putin sa te racoresti daca nu te rastoarna valurile. Din cauza asta mi-a placut asa de mult in Ilha Grande, nu erau deloc valuri! A gasit Taciana un club de sport, aproape sapat intr-unul din muntii din spatele casei pe mai multe niveluri, unde este si o piscina in aer liber, adica tot ce iti poti dori de la o piscina dupa parerea mea:). Clubul e inconjurat de multa verdeata si cand inoti in piscina vezi copaci si munte, frumos tare:)! Taciana cauta un loc mai ieftin unde sa se antreneze, e pasionata de patine cu rotile, are si o competitie saptamana urmatoare, a gasit din intamplare locul asta si pe langa faptul ca este ieftin aveau si o promotie 2 in 1, adica eu cu ea platim o singura taxa:) yey!

Brazilienii sunt foarte sportivi, toata lumea practica cel putin un sport si cei mai mult dintre ei au grija de silueta. Un pic ii si inteleg, la cat zahar pun peste tot, e greu sa te mentii intr-o oarecare forma daca nu faci un sport. Vremea buna ajuta destul de mult, cel putin prin Copacabana, Ipanema si in jurul Lagoa (un lac imens inconjurat de munti tot pe langa plaja) multa lume face jogging iar pe plaja sunt nelipsite jocurile de volei si fotbal. Este clar ca sportul face parte din viata brazilienilor si cred ca nu e un lucru foarte rau. Bine-inteles ca unii exagereaza si fac din asta o obsesie, ii vezi cu tot cu exagerarile lor pe plaja sau prin alta locuri:), dar asta e, gusturile nu se discuta:)!

4 comments:

  1. Atentie! Tata se antreneaza pentru J.O.2016 (maraton).Este foarte tenace! Te iubim muult!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte bine, abia astept sa-l vad in actiune aici pe Maracana:)!

      Delete
  2. Imi place la nebunie rochita ta,garota!si ma bucur sa-l revad pe J.F.:)
    Post-ul tau e atat de bine scris ca imi provoaca SAUDADE:)(cuvantul meu preferat din limba lor).
    Un sfarsit de saptamana muito legal para voce!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc Didina, la tine m-am gandit cand am scris, a fost cu dedicatie paragraful respectiv, stiam ca-ti place cuvantul saudade:). Un week-end frumos si tie si pe curand!

      Delete