Saturday, April 28, 2012

Vacantele si Constitutia in Brazilia:))


Map of Guanabara Bay from 1579.

Urmeaza un weekend lungut, adica mai lung decat weekendul de 3 zile de saptamana trecuta. Saptamana asta avem liber luni si marti din cauze zilei de 1 Mai. Eu sunt un pic naiva in ceea ce priveste modul in care privim vacantele in Brazilia si nu pentru ca nu imi place sa fiu vacanta:).

Auzisem eu ca luni e liber si ma gandeam ca e liberul pentru 1 Mai dar asta inseamna ca marti mergem la scoala (cum e in Anglia sau in Irlanda spre exemplu). Gresit:))! Era evidenta ca daca marti e liber o sa fie si luni, puntea e evidenta si multa lume a ras cand au auzit cum credeam ca eu luni e liberul pentru 1 Mai cand e evident sa fie 2 zile:)! Daca de Paste s-a facut punte joi cu vinerea care era libera, acum luni era clar liber.

Au facut ei studii serioase si au ajuns la concluzia ca in situatia in care avem o astfel de zi cum e luni inainte de o sarbatoare marti, brazilienii merg la servici foarte nefericiti si suparati si nu sunt productivi se tot gandesc la weekendul de 4 zile pe care ar fi putut sa-l aiba. Atunci dam liber si luni si recuperam ziua de luni stand cate o ora in plus in fiecare saptamana:))). Sunt curioasa cine masoara aceste ore state in plus! Asadar inca o vacanta in luna aprilie, dupa vacanta de Paste (puntea joi+vineri+weekend) si dupa week-endul trecut cand a fost pentru noi Sfantul Gheorghe dar pentru ei e Sfantul George, un motiv pentru inca o zi de vacanta!

Chiar stateam si ma gandeam ca martie e probabil singura luna in care nu sunt astfel de sarbatori, ele incep din ianuarie si sunt cel putin de 2 ori pe luna, culminand cu aprilie din cate se pare din cauza Pastelui si 1 Mai. In ianuarie pe 21 este Sfantul Sebastian din cauza ca orasul Rio se numeste oficial in acte Sfantul Sebastian de Rio de Janeiro. E ziua in care a fost descoperit orasul si portughezii obisnuiau sa  numeasca orasele descoperite dupa nume de sfiniti. Rio de Janeiro inseamna rau de ianuarie, rau pentru ca ei au crezut ca golful de mai jos e de fapt un rau, habar nu am din ce parte au venit ei de au crezut asta:) dar asa ne-am trezit cu numele rau de ianuarie:).

Guanabara Bay today.


Guanabara Bay year 1800.
In februarie avem carnavalul si se face punte vineri:) cu weekendul plus de luni pana miercuri la pranz:), sa fiti convisi ca miercuri dupa pranz toata lumea e la servici si munceste cu drag si spor:))! Mai avem si cateva in iunie, inca nu stiu cu ce ocazie dar astept sa fiu surprinsa de motive:) si cu cele din alte luni, in noiembrie stiu sigur ca e iar mare sarbatoare pe 2 noiembrie, ziua mea e pe 3, numai bun momentul de petrecere:)! M-am gandit mereu ca cei nascuti de Sf. Andrei sau cu numele Andrei/Andreea sunt norocosi ca au 1 Decembrie liber si pot sarbatorii chiar in ziua respectiva. Acum pot sa fac si eu asta in Brazilia:)!

La cursul de portugheza am invatat cateva lucruri chiar interesante. De exemplu, doua chestii curpinse in constitutie. Primul se refera la faptul ca daca iti iei concediu, primesti o treime in plus fata de salariu. Adica daca pleci in concediu esti incurajat sa cheltui in plus pentru a stimula economia. Putini brazilieni pleaca in afara pentru vacante deci e foarte clar ca banii raman in tara. Nu numai ca esti in vacanta si te relaxezi dar participi si la cresterea economiei:)! A doua chestie este al treisprezecelea salariu, fiind in constitutie, toti angajatorii trebuie sa se supuna, unii il impart si il dau in doua transe, septembrie si decembrie insa e clar ca toti angajatii il primesc, indiferent de sectorul in care lucreaza. Mai e o parte interesanta, cea referitoare la pensie care este pe cale sa se schimbe, guvernul a votat, asteptam sa semneze presedintele. Legea veche spune ca dupa ce iesi la pensie primesti 100% din salariul pe care l-ai avut cand ai iesit la pensie. Simplu, nu? Acum ca se alinieaza si ei cu tarile "mai" capitaliste/civilizate:)), si-au dat seama ca e o cheltuiala mare, oamenii traiesc mai bine si mai mult deci e greu sa sustii un astfel de sistem de penstii. Oricum va fi un pic de nebunie pentru ca multi oamenii intra in schema veche si daca isi schimba jobul intra in cea noua, oare o sa prefere sa nu-si schimbe niciodata jobul pentru a-si pastra pensia mare? Aici conteaza legea in vigoare la data cand te-ai angajat si nu legea din ziua cand iesi la pensie. Eu cred ca o sa se schimbe si asta curand, insa ei sunt inca increzatori ca o sa iasa la pensie cu 100% salariu:) peste 30 de ani:)!

Inca o chestie noua pentru mine. Sunt multe restaurante aici pe sistemul mancare la kilogram. Adica ai 10 tipuri de carne/peste, 10 de salate, 10 de gustari etc, mancare e foarte variata si buna. Cel la care merg eu in Tijuca are un sistem foarte interesant. La intrare e o persoana care iti da o carteluta, iti iei mancare si o alta persoana o cantareste si iti pune o stampila pe cateluta cu gramajul si cat costa. Apoi la masa o alta persoana te intreaba de bauturi sau alte chestii si le marcheaza tot pe cartela. La plecare platesti la alta persoana si primesti in schimba o hartie care zice ca ai platit, fara ea nu iesi din restaurant, la plecare o dai persoanei de la usa. Un intreg sistem:) care merge foarte bine, eu cred ca ar putea fi simplificat insa e mai amuzant cand e mai complicat:) chiar si sa iei pranzul! Sistemul se regaseste in multe locuri, trebuie sa te si concentrezi putin inainte de am manca, altfel dai peste cap sistemul si ramai flamad:). Am gasit chiar o poza de la Petisco Tijuca:), locul unde merg eu!


Petisco Tijuca.



O bila alba MARE pentru brazilieni este faptul ca dupa pranz, cel putin la Universitate, toata lumea e la baie cu periuta de dinti dupa ei, se sta uneori si la coada:). Brazilienii au dintii foarte frumosi si se mira mereu de ce europenii si chiar americanii au dintii destul de urati si au multe probleme. Ei au foarte mare grija de acest aspect, toti au un zambet impecabil:), nu concep sa plece undeva fara periuta de dinti dupa ei, nota zece!

Urmeza deci un weekend pe 4 zile dar sper sa-si mai revina vremea. Toti au fost foarte suparati cand weekendul trecut a plouat 3 zile si a fost frig:), tipic pentru Rio sa fie soare in timpul saptamanii si innorat, ploaie sau chiar frig:)) in weekend, mai ales in cele lungi:)! Prin frig intelegem cam 20-25 de grade, Taciana era toata echipata cu pantaloni lungi, bluze groase, geaca si ghetute afara:)), sosete si papuci pufosi de iarna in casa. Eu eram tot in tricou/pantaloni scurti in casa sau tricou/slapi/fusta pe afara:) insa se pare ca sunt un pic ciudata ca nu imi e frig la 22 de grade:)!  Sper totusi ca week-endul asta sa se mai ridice norii si sa apucam cu totii macar o zi de plaja. Daca tot avem vacanta:) sa ne bucuram de ea:)) asa cum cred ca se bucura toata lumea in Romania, am auzit ca vremea e numai buna de sarbatorit 1 mai!



Friday, April 20, 2012

Cuvinte, culori si copaci inchiriati:)

Nu am mai scris demult pe blog dar am adunat subiecte de interes:)) si abia asteptam sa treaca si saptamana asta super mega aglomerata ca sa ma pot relaxa povestind despre lucrurile pe care le-am descoperit in ultimul timp.

In primul rand cine a spus ca "dor", cuvantul romanesc, nu are traducere in alte limbi s-a inselat putin:). In portugheza exista si cuvantul "dor", care inseamna durere si cuvantul "saudade" care inseamna exact dor:). Cel mai amuzant cuvant existent in portugheza si in romana este de departe "turma" care inseamna grupa, cum ar veni grupa de studenti de la scoala, "turma dos estudentes":). Eu sunt in "turma" PLE2 la limba portugheza:)), iar daca vrei sa spui ceva de genul sa ne adunam (in grup) sa facem o activitate impreuna, spui "enturmar":), adica ne adunam in "turma". Dragut, nu?

Aseara am fost la un fel de petrecere,  o "enturmare":)), organizata de un site, InterNations unde sunt inscrisi expati din toata lumea grupati, "enturmati":), pe comunitati care organizeaza diverse activitati cu scop de socializare. Barul este pe strada Fonte de Saudade, sau, in traducere, "Fantana cu dor", mi-a placut mult cum suna si in portugheza si in romana. La "enturmare" a fost interesant, a fost bine ca stiam deja doi baieti de la IMPA altfel ar fi fost greu sa intram in vorba cu lumea, am mai cunoscut ceva persoane da nu am stat mult pentru ca muzica era foarte tare (Brazilian style) si oricat de mult ti-ar fi facut placere sa vorbesti cu cineva, dupa un timp de urlat te durea gatul si nu mai vroiai sa spui nimic la nimeni:). Poate data viitoare, aceste intalniri sunt lunare, o sa fie muzica mai in surdina si o sa putem sa vorbim si sa ne auzim mai bine cu eventuali noi prieteni:).

O noua descoperire saptamana asta a fost sucul de avocado. Aici nu prea se mananca in salate ci se pare ca exista sub forma de suc, "vitamina com abacate" (a nu se confunda cu abacaxi=ananas, se pronunta aproape la fel!). Vitamina nu inseamna decat ca sucul contine si lapte:) pe langa avocado. Are un gust cel putin interesant, cred ca mi-a placut:), sigur o sa mai incerc dar poate fara zahar data viitoare, acum mi-au pus putin zahar cred si cred ca nu e o combinatie buna decat daca esti brazilian deci pui zahar in aproape orice:).

Avocado fruit:).
Azi mi-a povestit profa, in timpul lungului lunch pe care il avem impreuna vineri la Universitate, despre un fruct foarte interesant, jabuticaba care are sezon, adica nu se gaseste tot timpul si odata rupt din copac se strica super repede. Este delicios si creste efectiv pe copaci, pe scoarta, peste tot. Modalitatea de mancare este de jos in sus:), copacul este usor de "escaladat" si multa lume face o placere din a manca acest copac. Profa zicea ca in Minas Gerais de unde este ea si unde sunt multi astfel de copaci lumea inchiriaza copacii din curte. Daca ai mai multi, pastrezi unul pentru familie si pe restul ii inchiriezi. Persoanele care inchiriaza copacii, se aduna in week-end, cu catel, cu purcel in jurul copacului si incep sa se infrupte din delicioasele fructe care am inteles ca seamana cu strugurii. Abia astept sa vad si eu un astfel de copac, arata cel putin ciudat:)!

The tree of delicious fruits, jabuticaba:)!

They look at least very interesting:)!

Anul acesta am avut doi Pasti:), unul catolic si unul ortodox, in cel catolic am fost in Ilha Grande si am ramas datoare cu cateva poze de la plaja Feiticeira (Zana Buna). Recuperez acum, cate poze cu o plaja minuscula, nu are mai mult de 50 de m, dar e fermecatoare:)!













De Pastele nostru am avut si un musafir:), Jean Francois, un francez care a stat la noi de Carnaval si apoi a plecat in turneu prin America de Sud, a fost in Chile, Argentina si Uruguay pe langa cateva locuri in Brazilia. Avea avion duminica seara si a sosit de dimineata, asa ca l-am luat cu noi in Santa Theresa. Mai intai am fost putin in Ipanema, lui Jean Francois  ii era dor de plaja:). Apoi am stat la o cafea in Ipanema, la aer conditionat:), a fost o zi foarte calduroasa, si apoi am luat-o spre Santa Theresa, un cartier foarte dragut si boem pe un deal din Rio. Inainte se ajungea acolo cu un tramvai renumit, cine a vazut desenul animat Rio cred ca isi aduce aminte de acest tramvai. Acum e in renovari si se ajunge cu autobuzul sau pe jos, abia astept noul tramvai:).


Garota de Ipanema:).


Lovely place to eat in Santa Theresa.

Made a new friend, a baiana:)!

Three lovely Brazilian garotas:)!

Lots of colors.

Girl in the jungle:).

I prefer soccer players:P, Brazilians, of course!

A favela (red bricks) in the middle of the city!


Financial district or the City Center:).

Dupa un lunch copios si un plimbare draguta prin Santa Theresa am coborat spre Lapa pe niste scari faimoase facute de un artist brazilian, Selaron. Cand cobori nu vezi nimic in fata, dar cand te intorci vezi o multime de culori si modele realizate cu placute de faianta. Se pare ca printre desenele lui,  pe scara se gasesc placute de prin toata lumea, daca are cineva una interesanta din Romania sa o trimita si i-o dam lui Seleron, sa-i gaseasca loc pe scara lui, mai de destul loc:) si pentru ceva frumos din Romania!

Lots of color:)!

African tile?

Very Brazilian tile, Bossa Nova and so on:).

What you see when going down...

What you see when looking back!

A little bit of dancing?

And some real dancing:), Argentinian tile.

Selaron's signature.

Love declaration:).

A mural for 2012 World Cup in South Africa.

A Russian tile:).


Am facut mai multe poze si am sa le pun pe facebook, aici se incarca foooarte greu pozele, am sa pun si linkul pentru cine vrea mai multe poze colorate sau mai multe detalii:).

In rest toate bune, de saptamana viitoare se mai linistesc lucrurile la scoala si o sa am timp, sper!, sa-mi trag sufletul. E bine sa fii ocupat, dar nici chiar asa:), sper sa fie intr-un ceas bun toate cate le-am facut saptamana asta:)!

In week-end planuiesc sa merg la piscina! Stiu, pare ciudat sa ai oceanul aproape si sa vrei la piscina, insa de cele mai multe ori valurile sunt prea mari pentru inotat, intri in apa numai putin sa te racoresti daca nu te rastoarna valurile. Din cauza asta mi-a placut asa de mult in Ilha Grande, nu erau deloc valuri! A gasit Taciana un club de sport, aproape sapat intr-unul din muntii din spatele casei pe mai multe niveluri, unde este si o piscina in aer liber, adica tot ce iti poti dori de la o piscina dupa parerea mea:). Clubul e inconjurat de multa verdeata si cand inoti in piscina vezi copaci si munte, frumos tare:)! Taciana cauta un loc mai ieftin unde sa se antreneze, e pasionata de patine cu rotile, are si o competitie saptamana urmatoare, a gasit din intamplare locul asta si pe langa faptul ca este ieftin aveau si o promotie 2 in 1, adica eu cu ea platim o singura taxa:) yey!

Brazilienii sunt foarte sportivi, toata lumea practica cel putin un sport si cei mai mult dintre ei au grija de silueta. Un pic ii si inteleg, la cat zahar pun peste tot, e greu sa te mentii intr-o oarecare forma daca nu faci un sport. Vremea buna ajuta destul de mult, cel putin prin Copacabana, Ipanema si in jurul Lagoa (un lac imens inconjurat de munti tot pe langa plaja) multa lume face jogging iar pe plaja sunt nelipsite jocurile de volei si fotbal. Este clar ca sportul face parte din viata brazilienilor si cred ca nu e un lucru foarte rau. Bine-inteles ca unii exagereaza si fac din asta o obsesie, ii vezi cu tot cu exagerarile lor pe plaja sau prin alta locuri:), dar asta e, gusturile nu se discuta:)!

Monday, April 9, 2012

Ilha Grande de Brazil:)

A venit si Pastele si am plecat de joi in Ilha Grande (insula mare), un loc despre care am auzit numai de foarte bine de la toata lumea. Am plecat de joi deoarece desi oficial liber era numai vineri se subintelege ca si joi e liber. Nu e ca si cum joi ar fi liber si se face "punte" cu vineri, aici "puntea" se face joi daca e liber vineri:). Pozele sunt facute cu telefonul deci nu sunt de cea mai buna calitate, am facut cateva si cu aparatul insa am ramas repede fara baterie. A fost bun si telefonul, cred ca se vede destul de bine:) frumusetea locurilor!




First glimpse at Paradise:) in Jacarrei, the place from where we took the boat to Ilha Grande.

 

All aboard:)!

Clear water and cute boats:) in Jacarrei, which means crocodiles:).

Our boat approaching.


Mountains, beach and ocean, a good Brazilian combination.

45 minutes trip to the island.

Why not having a snooze in the mean while:).

Getting closer...


And closer:).


Boat "land":).


The island has lots of mountains and many gorgeous beaches.

Small islands close to Abraão.
Ilha Grande este o insula protejata de stat, nu are nimeni voie sa-si faca case. Satucul unde sunt toate pensiunile dragute si cochete se numeste Abraão care inseamna Avram, inteleg de ce au numit asa satucul, chiar te simti ca in sanul lui Avram, e incredibil de frumos, un colt de Paradis!
The other doc.

The welcoming committee, Andy:).

Can't have enough of boats:).

Little islands and boats:).
Dupa ce am ajuns, ne-am cazat, am mancat un acai delicios:) si am plecat repede repede  spre o plaja foarte mica si izolata unde se ajunga dupa vreo 2 ore de mers prin padure. Pe drum am aflat ca vom fi primit si o cascada bonus:).

Ready for some hiking in the forest:).


Lacramioara was ready too:).


On the way to cachoeira=waterfall.

Tropical forest and pretty girl that I cannot rotate:).


Ready to dive:) in!


Refreshing waterfall! Andy could not get enough of it!
 Dupa cascada am ajuns la mica plaja numita Feticeira (zana buna); acolo am facut poze cu aparatul, am sa le pun intr-un alt post:). Apa era foarte limpede si plaja superba:). Ne-am intors cu barca, eram putin obositi dupa plimbare:), mi-a placut mult ca peste tot se ajunge cu barca, chiar si drumurile spre si dinspre plaje au fost grozave!

Pe seara dupa ce ne-am intors ne-am odihnit la pensiune si am fost prin "oras", adica prin satucul Abraão, era multa lume, muzica si oameni care dansau peste tot, se pare ca veselia e foarte bine venita si pe Ilha Grande:).

A doua zi am plecat tot de dimineata spre Lopez Mendez, o plaja unde barcile nu au voie pentru a nu murdari apa, iar nisipul este atat de fin si de curat inca scartaie sub picioare, scartaie asa de tare de nu iti vine sa crezi, mie inca nu imi vine sa cred:)!

Bars and little restaurants on the beach of Abraão!

Leaving Abraão behind...

Going towards Lopez Mendez beach.

Relaxing on the boat:).



No boats allowed on Lopes Mendes shore so we walked 30 minute through the forest to arrive to the beach. Of course we found other beaches like this one along the way:).


Lopez Mendes, the sand was so fine and clean that it was squeaking! Amazing!

Good clouds:).

Cheerful Brazilian group singing and dancing Brazilian music like samba  or forro!


Endless beach with clearest water!


Relaxing was the word of the day:).

Trees, natural protection from the sun:).

Could not get enough of the clear water!


Was trying and artistic photo but phone camera not so good for it:).


My Hawaianas were enjoying the gorgeous sand too!



Bye bye Lopez Mendez beach, see you again soon:)!

Way back to Abraão.



Sunset:) after a beautiful day!


Abraão beach in the afternoon:).

At Rei de Moqueca, waiting for the sea food moqueca of course:).

In the shadow, but it's me:).

I know, I am very good at taking photos:)) Pretty girl helps too!



Caipirinha of course:).



Time for the just "off the stove" moqueca with fish and calamari and shrimp.

Moqueca comes with rice and another very tasty sea food sauce!

Finally in my plate:).


The beach was full of cutest crabs crawling around, they were so funny!
 Dupa ce am mancat noi asa frumos moqueca pe plaja am plecat spre cort, nu reusisem sa gasim cazare, insula era foarte plina! A fost frumos si la cort:) sau cel putin interesant. Pe seara ne-am plimbat iar pe insula, stia Lacramioara de un loc Aquarium unde sunt petreceri interesante. Povestise ea ca ultima data cand fusese pe Ilha Grande cu un prieten reusisera cu greu sa intre la o astfel de petrecere. Intalnise un francez care reusise sa intre la petrecere pentru ca zisese ca e roman! S-a gandit el, francezul, ca in Brazilia romanii sunt mai interesanti si mai exotici si are astfel mai multe sanse sa fie lasat sa intre:)! Imi place foarte mult in Brazilia ca a fi roman este un lucre foarte bun, brazilienii stiu numai lucruri bune despre romani si se bucura sa afle si mai multe. E foarte comic ca acum in excursie eram 3 romani dar si matematicieni (eu, Lacramioara si Daniel), toti ramaneau cu gura cascata cand auzeau! Reprezentam Romania cu  mult succes in Brazilia:))!

We did not find accommodation and slept in the tent for a night, was something else:)!


Ready for another day in Paradise:)!

Abraão from another angle:).

And more boats:).

Upside down pretty girl, still cannot figure out how to rotate photos on this blog!
 In ultima zi am fost la o "plimbare" cu barca ce includea Lagoa Azul si 5 plaje, excursie de toata ziua. Colegii de barca erau doua cupluri de brazilieni care nu se cunoasteau insa au fost foarte prietenosi, ei intre ei si apoi cu noi! Mi-a placut foarte mult de ei, nu erau tipul acela de cuplu care vorbesc numai unul cu altul si nu fac nici un efort sa socializeze cu altii desi sunt in mod evident intr-un grup! Cei 4 brazilieni s-au imprietenit foarte repede si apoi fiecare dintre ei a vorbit si cu noi, mai mult cu Lacramioara dar eram si eu atenta, mai dadeam din cap:)) si mai spuneam cateva cuvinte, sa vada ca sunt "acolo":) si socializez si eu. Mi-au placut foarte mult, au fost super simpatici  si atenti, la pranz m-am simtit de parca eram la ei in vizita. Doi erau din Belo Horizonte, capital celui mai bogat stat din Brazilia, Mina Gerais, iar doi erau tot de acolo insa locuiesc in Rio. Am schimbat numere de telefon si mailuri, a ramas sa tinem legatura si sa mergem macar la un dans:). Auzisem eu ca brazilienii sunt super prietenosi si observasem asta deja insa cei patru au fost grozavi, bravo lor!

Se pare ca si lor le-a placut de noi, a auzit Lacramioara la baie cum una dintre braziliencele noastre discuta cu o alta de pe alta barca care se "plangea" ca si ei au straini pe barca si nu vorbesc stau acolo retrasi si nu faci nici un efort. Brazilianca noastra a zis ca "strainii" lor, adica noi:)), sunt foarte sociabili si draguti, adica tot noi:)))!


Ready for another passeio con barca:) around the island!

Our new brazilian friends and the cute carioca captain:)!

Abraão from the sea:)!


Getting close to Lagoa Azul.

We did some snorkeling around those rocks, it was amazing!




Swimming in Lagoa Azul was equally amazing!



Leaving the Lagoa Azul, next time on Ilha Grande: Lagoa Verde!

Easter weekend was a bit crazy lot of people, boats and people on the boats:) everywhere!

It is clear that I will get a boat when I will grow up:)!

Pretty mathematician and Brazilian flamura:))!

Second beach of the trip:).

Lovely day for a swim!

People on the boat were singing and dancing on the boat or behind the boat in the water, so much happiness all around!


Time for a barbeque, why not:))!

Praia de Amor was not a beach but something like a lagoa surrounded by mountains.
 Una din plajele un am ajuns se numeste Praia do Amor dar nu este propriu zis o plaja ci un fel de laguna intre munti, barcutele stateau aproape mal, oamenii inotau spre centru lagunei sau faceau gratarele pe barca:), peisajul era incredibil de frumos chiar si asa cum prinsesem noi un moment fara soare. Mi-am facut pofta de inotat cu varf si indesat:)!

Swimming on a spaghetta:).

On the way to lunch! So hungry after lots of swimming!

Had walk through a swamp to get to this restaurant but it was all worth it!

Camarao moqueca with coconut and the lovely Iza:)!

Cheerful Hugo:), very polite and friendly, upside down!


Enjoying the food:), yummy yum!

Saying good-bye to our new friends.

Bye-bye Abraão, see you soon:))!
Si asa s-a terminat frumoase excursie, mi-a placut foarte mult Ilha Grande, este un loc cu adevarat deosebit! Am luat barca inapoi spre Jacarrei si pe barca bine-inteles ca se asculta muzica braziliana, numai buna de inveselit si incalzit, incepuse putin sa ploua. Ne-am incalzit in Jacarrei cu o clatita cu tapioca:) si apoi am avut o mica supriza neplacuta cu biletul; noi aveam bilet pentru duminica dar nu am mai gasit cazare si dormitul in cort nu mai parea la fel de amuzant:) asa ca ne-am intors sambata iar soferul de autobuz nu a vrut sa ne ia! Autobuzul era gol dar a zis ca daca biletul e pentru a doua zi nu are cum sa ne ia! Ne-am suparat un pic dar la cat de bine mersesera toate in cele trei zile de vacanta ne-a trecut repede:)! Pana la urma am ajuns la Rio, venisera in statie 3 domni care mergeau la Rio si ne-au spus de o alta modalitate super ieftina de a ajunge, era cu schimbare intr-o localitate, nu direct. Am plecat cu ei, foarte draguti si prietenosi, am vorbit o gramada cu ei pe drum, erau tot din Belo Horizonte, am aflat si mai multe lucruri interesante despre acest oras! Se pare ca oamenii de acolo sunt foarte simpatici si ai ce vorbi cu ei chiar asa "la prima vedere". Am ajuns deci cu bine la Rio si abia astept urmatoarea vacanta in Ilha Grande, mai sunt multe plaje de vazut si lucruri de facut:)!