Monday, July 16, 2012

Rio

Rio intr-un filmulet foarte dragut: http://www.youtube.com/watch?v=8Ws9r90hvWk&feature=related

Saturday, July 14, 2012

Fotbal, muzica, fondue

Nu am mai scris de mult pe blog, inca de pe vremea lui Rio +20, adica de la sfarsitul lui iunie. Trece repede timpul, aproape o luna in care lucrurile continua sa se intample in Brazilia si din cate vad se intampla multe si in Romania.

La Rio +20 am inteles ca nu s-au rezolvat prea multe, tarile dezvoltate tin la industrie si nu prea le intereseaza ca afecteaza mediul inconjurator cu un pret care s-ar putea sa fie prea mare pentru generatiile viitoare. Americanii se pare ca stau linistiti, ei sunt convinsi ca incalzirea globala e un fenomen foarte normal si nu este cauzat de om. Culmea ironiei este ca se pare ca pe coasta americana nivelul oceanului creste de 4 ori mai mult decat in alte parti si nu stie nimeni care e cauza:)).

Cu aceasta ocazie am vazut discursul presedintelui Uruguaiului care a avut o abordare un pic mai altfel. In discutiile despre mediu se pomeneste si de saracia din anumite tari. Tarile capitaliste se gandesc mereu cum sa ajute tarile sarace sa devina si ele capitaliste insa daca stam sa ne gandim asta ar insemna o crestere a consumerismului deci problema de mediu nu va disparea, dimpotriva. Acest presedinte a mentionat ca poate oamenii din tarile dezvoltate ar trebui sa gaseasca modalitati de a se simti impliniti si prin alte mijloace care  nu presupun a cheltui multi bani pe produse de care nu au nevoie. In acest fel ar scadea consumul, ceea ce ar ajuta in mod sigur mediul si poate ar fi mai usor de ajutat si tarile sarace sa atinga un nivel decent de viata. Cred ca pare putin filozofic pentru mintile capitaliste foarte practice insa eu cred ca are dreptate, aici in Brazilia se vede foarte clar cum oamenii reusesc sa fie fericiti fara a avea a avea multi bani. In lipsa bunastarii financiare oamenii gasesc alte modalitati de a fi fericiti cum ar fi sa fie mereu zambitori si gata sa te ajute, se bucura de muzica, de dans,  se bucura unii de altii, de natura, de fructe, de fotbal si de tot ce se poate face si fara bani.

Pe plaja in Botafogo au stat pe timpul Rio +20 cativa pesti facuti din sticle de plastic.

Botafogo beach at sunset.

Pet Art.

Fish made of plastic bottles.

Quite some attraction there:).

In rest toate bune si frumoase, lucrurile intra incet, incet intr-un normal, unul brazilian insa:)) care nu seamana deloc cu tipurile de normal traite de mine pana acum.

Ca si lucruri iesite din comun:) in acest normal brazilian, am fost acum cateva saptamani la un meci de fotbal. Mereu mi-am dorit sa merg la un meci pe stadion si mi-am imaginat ca la cat de innebuniti sunt brazilienii cu fotbalul atmosfera trebuie sa fie incendiara. In Rio sunt 4 echipe: Fluminense, echipa intelectualilor, Vasco Da Gamma, echipa "favelistilor", Botafogo, echipa plangaciosilor, se pare ca din cauza ca pierd mereu si Flamengo, echipa celor care nu se incandreaza in celelalte categorii. In fiecare duminica aceste echipe joaca ele intre ele si odata pe an exista un campionat al Braziliei in care joaca si cu alte echipe.

Un amic englez avea un vizita un amic irlandez si impreuna cu un amic brazilian am ajuns la un meci al echipei Vasco cu o echipa din Minas Gerais, un stat cu diamante si branza buna :)). Am fost chiar pe stadionul echipei, nu era foarte mare, cam 20, 000 de spectatori insa a fost o experienta fantastica:))!

Am inceput bine-inteles achizitionand bilete pe sub mana, la un pret putin mai mare decat cel normal si apoi iata-ne pe stadion, galeria era foarte pregatita, cu steaguri si tobe si tot ce trebuie, mai ales pasiune in suflet:)). In prima repriza atmosfera a fost incredibila, toata lumea canta, dansa, isi incuraja si aplauda echipa si totul foarte civilizat. Amicul irlandez era un pic speriat de bombe la inceput, zicea ca in Anglia unde locuieste se lasa cu faze urate in timpul meciurilor, dar s-a linistit rapid si a intrat si el in atmosfera, cu cat mai mult cu cat isi cumparase un tricou de sustinator Vasco la inceputul meciului.

Meciul a fost cum a fost dar galeria a facut toti banii:)). Nici noi nu ne-am lasat mai prejos, am cantat si "ne-am" sustinut echipa:)) cu tot entuziasmul de care am fost in stare, nici nu era prea greu cu atatea mii de oameni veseli si energici si foarte pasionati de tot ce se intampla pe teren.

In a doua repriza s-au mai linistit putin lucrurile pentru ca echipa noastra, Vasco, a inceput sa piarda si avantul galeriei s-a mai domolit, deja la 3-1 in ultimele 15 minute lumea incepuse sa plece, suparati desigur dar fara nici cel mai mic indiciu ca ar fi vrut sa fie agresivi sau mai putin civilizati de cum fusesera pana atunci.

Ready to go into the stadium.

Quite some flags there:).

On the way to our sector.

Let the game begin:).

Lots of cheering for our team, Vasco da Gamma.

The game:).

Holding still the flags so people can watch the game.

Happy moment:).


Dupa meci am fost in Lapa unde langa Arcos este cea mai buna caipirinha din Rio pe care am baut-o pe scarile lui Selaron, cred ca am povestit de ele, sunt scarile colorate din Lapa care sunt decorate cu tot felul de placute "artistice" de prin aproape toate tarile. Dupa ce ne-am inveselit, eram "tristi" dupa ce echipa noastra a pierdut:)), am ajuns in Rio Scenarium, un club carioca foarte cunoscut, unde  ca peste tot se canta si se danseaza samba si forro, a fost foarte dragut, am stat pana spre dimineata.

Cel mai amuzant a fost ca toata noaptea amicul irlandez a fost interpelat de tot felul de brazilieni, fani sau nu ai echipei Vasco. El purta inca tricoul de la meci si oamenii simteau pur si simplu nevoia sa-i spuna ca sustin aceiasi echipa sau dimpotriva, idea era ca erau si ei pasionati de fotbal cum parea amicul irlandez si simteau nevoia sa impartaseasca asta si cu el, asa costumat cum era:)). El nu intelegea nimic insa zambea si dadea mana cu toata lumea, limba fotbalului este universala, mai ales in Brazilia:)).

An Englishman and an Irishman in Rio:), see the Vasco t-shirt on the right:).

Decoration in Rio Scenarium.


In alta seara am fost tot in Lapa, cu Jose, la un concert de muzica afro-peruana. Stiam putine despre muzica peruana si nu stiam nimic despre muzica afro-peruano care s-a dovedit a fi fantastica, nu mi-a venit sa cred ce atmosfera, ce muzica, ce bine ne-am simtit:). Concertul a fost intr-un loc mic gen bar, parea ca suntem la cineva acasa intr-o sufragerie mai mare. Localul nu avea cine stie ce decoratii dar ca intotdeauna in Brazilia, conteaza mai putin aparentele si mai mult atmosfera:)). Si au cantat si am dansat pana la 3 dimineata:)).

Tipurile de muzica abordate au fost foarte variate, cel mai haios mi s-a parut ca exista un tip de muzica care se danseaza cu un cal, in Peru exista un o specie de cal care numai asta face, danseaza:)). Aveti mai jos cateva melodii pentru cine e curios despre muzica afro-peruana, mie mi-a placut la nebunie. Ca si in Brazilia, si in Peru exista peste tot influente africane si ele sunt intodeauna foarte bine venite, cel putin in ceea ce priveste muzica, Africa aduce un ritm aparte muzicii si dansului:).

Flor de la Canela
Toro Mata
Vals peruan:)
Dansul cu cal:))
Tondero
Inca un Tondero:)
Un Tondero mai special, numit Marinera, mi-a placut foarte mult!
Festejo, cred ca numele si ritmul zic totul:)

In rest a venit iarna de adevarat, adica e putin de tot frig in unele zile:)  si e sezonul supelor si peste tot prin oras apare in meniu fondue, "un fel" de mancare originar din Elvetia si de care brazilienii sunt foarte atasati iarna, cand e "frig":)).  La fondue cu branza idea e ca se topeste branza si apoi se considera ca si sos la diverite chestii, bucatele de paine, creveti, legume etc. iar la fondue cu ciocolata se topeste ciocolata si devine sos pentru tot felul de fructe, dupa gustul fiecaruia. In seara asta Taciana are cativa prieteni invitati la un fondue cu carne si sosuri care mai de care mai gustoase si exotice. Am sa revin data viitoare cu poze, fug acum spre sufragerie ca mor de foame:) si mai ales de pofta.

Cheese fondue.

Chocolate fondue.

More cheese fondue:).