Saturday, June 16, 2012

Festas Juninas:)

One of the many events of June in Rio:))!


Luna iunie este luna petrecerilor junine:). Avem 3 sfinti foarte mari si importanti si s-au gandit brazilienii sa-i sarbatoareasca toata luna iunie daca tot s-au inghesuit ei in calendar in aceiasi luna, de ce sa ne mai prostim cu 3 zile separate, sa petrecem deci toata luna:)!

Avem Sao Juao, Sao Paulo si Sao Antonio. Din aceasta cauza luna iunie este plina de festas juninas, un fel de petreceri campenesti cu muzica, mancare, dans si bine-inteles voie buna:)). Orice comunitate oricat de mica are o astfel de petrecere. De exemplu azi am fost la festa junina organizata de biserica libaneza din Tijuca. Imi era tare dor de mancarea libaneza din Romania:), am trecut si eu putin pe acolo. Era inca devreme, nu se adunase multa lume, o sa trec poate si mai pe seara inainte de a merge prin oras. Mancarea foarte buna, la fel si muzica, cred ca o sa si incinga putin atmosfera mai tarziu. Pe seara vrem sa mergem la festa junina organizata de universitatea noastra, UFRJ, dar nu inainte de a trece prin Lapa la un concert de muzica braziliana din cadrul Festivalului de Santa Muzica-cunoscut in Europa drept Fête de La musique. Incarcata agenda, in timpul acestor feste se intoarce orasul la atmosfera de carnaval, sunt peste tot:), e imposibil sa nu le vezi si mai ales sa nu participi:)).

Am incercat sa mergem si aseara la o astfel de festa, chiar am reusit insa nu era cum ne-am asteptat, in sensul ca nu era mancare si dans si atmosfera campeneasca. Era muzica in schimb, "Mulheres de Chico", femeile lui Chico:)), mai precis 13 femei care manuiau cu multa pricepere tot  felul de instrumente, cantau samba, a fost foarte frumos:)!

Festa Junina de Tijuca waiting for the "hungry for fun":) guests.

Arabic food in Rio, yum!

Kibe, humus and tabouleh:)) my favourite!

Play time!

Lots of families with kids:).

Fun, fun, fun:).

Dessert? Sure, why not:)!

Not any type of dessert, national desserts:))!

A type of sweet made of cous-cous, was to say the least interesting:).


Everybody likes the sweets!

Enjoying the food and the happy festa music!

Dressed-up for party!

On the the Festas Juninas de Tijuca.

Daca tot avem asa de multe feste si poate nu ar fi timp de toate era cazul sa mai luam o vacanta:), sa nu exagerez totusi, nu e vacanta, e un weekend de 5 zile! Probabil ca va ploua pentru 5 zile dar sper sa scapam poate cu macar 2 zile de soare, meritam, am muncit 9 zile pline (minus 2 zile de weekend) de la ultimul weekend de 4 zile:))! Se intampla Rio +20, se aduna tot felul de sefi de stat de guverne, etc sa discute viitorul planetei. Am aflat totusi din surse sigure ca se pare ca nu se pot rezolva chiar toate problemele cu aceasta ocazie pentru ca nu vine Obama si nici Angela (Merkel), ocupata fiind cu salvarea Europei. Din aceasta cauza 10 zile sunt tot felul de discutii si negocieri fara mare concluzii din cate se pare.

Saptamana asta am fost si prin vecini, la Niteroi, orasul de peste golf, e un fel de suburbie a lu Rio, insa nu stiu exact cum e cu statutul de suburbie pentru ca noi avem weekend de 5 zile din cauza Rio +20 insa ei nu au si sunt destul de suparati:)), ce sa-i faci daca nu au Niteroi +20:)).

Lacramioara a dat un talk la Universitate si am fost si eu, o mica excurie:). Se ajunge in 15 minute cu barca, de fapt e un vapor destul de mare. Cum am ajuns acolo zici ca eram la statiune, sau la tara cu zicea Lacramioara, o liniste care facea sa-ti tiuie urechile, in Rio chiar intr-un loc izolat si linistit tot se adue pe funal zumzetul orasului, notiunea de liniste nu prea exista. Am gasit linistea in Niteroi:)), ne-am plimbat un pic si pe faleza, se vedea frumos pe cealalta parte Rio, chiar a fost dragut.

La finalul plimbarii am ajuns la MAC, muzeul de arta contemporana din Niteroi, construi de marele arhitect Niemeyer, cel care a "desenat" prin altele, orasul Brasilia. Cu ceva timp inainte capitala Braziliei fusese Rio si s-au hotarat ei sa mute tot ce inseamna administratie intr-un oras nou, cariocile nu mai faceau fata si la vacante si la munca:)). Au construit din temelie orasul Brasilia prin anii '70, iar Niemeyer a "desenat" foarte multe cladiri:)), de fapt in Brasilia din cate am inteles sunt chiar numai si numai cladiri, atmosfera de lucru in mod evident:)!

View of Rio from Niteroi.

Sunset and the famous bridge connecting Rio and Niteroi.

More of Rio:).

Beautiful sky.

Sunset in Niteroi.



Our lovely hosts and the speaker of the day:)).

More sunset:).


One of Oscar Niemeyer's masterpieces.

Spaceship:))).

Niteroi beaches:).


Tot saptamana asta am dat si un talk la Universitate, in portugheza, am avut niste emotii mari cat casa, in engleza nu as fi avut probleme insa am vrut eu sa fie in portugheza, sa-mi demonstrez ca pot:)). Cred ca am putut, a venit si multa lume, studenti si profesori si am reusit sa-i fac sa inteleaga ceva, a fost o mica provocare pentru mine dar cred ca am scapat cu bine:)). Se pare ca portugheza mea e din ce in ce mai buna daca am reusit sa explic chiar chestii matematice destul de delicate:)).

Duminica trecuta am reusit sa mergem si la o piesa de teatru. Nu stiam decat ca este un one-man show despre viata unui poet brazilian Chacal. A fost destul de greu sa intram, nu mai erau bilete, dupa un pic de jeitnho:)), "felutz" brazilian, ne-au lasat sa intram si sa stam pe jos pe niste pernute. A fost dragut, destul de greu de urmarit un om care vorbeste 2 ore insa interesant. La final am aflat ca actorul era de fapt insusi marele poet:)), Chacal, asta da culturalizare, nu numai ca am aflat multe despre viata lui dar le-am aflat chiar de la sursa:)). Inainte de teatru fusesem un pic prin Ipanema, profitasem de singura zi de ne-ploaie din weekendul de 4 zile:)).

Food from Bahia at the Sunday Fair in Ipanema.

Colorful:).

Arty wall:).

Ipanema in a non-rainy day of the 4 days weekend:)).

Pretty girls on Ipanema orla.

Same pretty girls, closer:P.

See you soon rain and clouds, another feriado is coming:))!
Urmeaza cateva feste junine si in weekendurile viitoare, ele tin pana pe la jumatatea lui iulie:)), avem de unde sarbatori, soare sa fie:))!

P.S. Festa Junina din Tijuca a fost interesanta si pe seara, am mancat mamaliga dulce in stil brazilian, adica cu o tona de zahar:)) invelita in "frunze" de porumb:).

Back to the festa.

More people eating and enjoying.

Sweet mamaliga/polenta brazilian style:)), that is very very sweet!


Saturday, June 9, 2012

Covrigul brazilian si vinul chilian


Avem iar vacanta si ca de obicei ploua:), asa ca stam mai cuminiti in casa si ne facem de lucru:), asta azi pentru ca vacanta a inceput de miercuri seara si am inceput-o cum se cuvine:) in Lapa la Quarta Democratica. In Clubul Democraticos miercuri (quarta) este seara de forro, zic ei cel mai bun forro din Rio de Janeiro. Pe mine inca ma mira ca se intampla in fiecare miercuri, adica in timpul saptamanii de lucru:)! Sa nu credeti ca incepe la 8 si se termina la 12 noaptea ci incepe dupa 12 si se termina la 6 dimineata! In fiecare miercuri:)! Acum pentru ca aveam vacanta joi ne-am dus si noi si a fost fooooarte frumos! Nu ne-a apasat constiinta ca joi e zi de lucru, mai avem pana devenim brazilieni si nu ne mai apasa nici o constiinta:)!


Lacramioara si cu amicul cu care dansa erau super experti, eu nu mai dansasem in viata mea forro la fel ca si Jose, amicul peruan care a vrut sa mearga sa invete si el. Nu stiu ce am invatat si ce nu am invatat ca era evident ca noi dansam cu totul altfel fata de ceilalti insa ne-am simtit foarte bine. Era plin de lume, clubul este foarte mare dar totusi neincapator pentru dornicii de dans, nu aveai loc sa arunci un ac, ne cam loveam unii de altii, dar nu conta, toata lumea dansa si se simtea bine:)! Melodiile sunt lungi, cum sunt la noi la nunta:) dar nu parea nimeni obosit, era chiar putin enervant cand erau mici pauze intre melodii, toata lumea astepta sa danseze din nou cat mai repede!

Am aici cateva linkuri, primul e cu dans, luat de la un campionat de forro, video filmat cu forro in Rio nu am gasit. Sunt multe stiluri de dans, nu danseaza toata lumea la fel insa cei care danseaza bine sunt fantastici, nu iti poti lua ochii de la ei:) indiferent de stilul abordat. Celelalte doua linkuri sunt cu una dintre formatiile pe care le-am auzit noi miercuri numai ca la Quarta Democratica nu au fost trio ci erau vreo 6, muzica e mult mai bogata si mai animata astfel:).

Cum se danseaza forro:)!

Cum se canta forro:)!

Aceiasi Trio Dona Zefa:) de la Quarta Democratica!

De joi dimineata a inceput sa ploua, noi am cam dormitat toata ziua da pe dupa-amiaza ne-am intalnit cu Cornelia la o barfa mica:) si un pahar de vin, ce sa faci cand e frig si ploua:)?
In Brazilia se bea mult vin rosu dar nu brazilian ci argentinian sau chilian. Eu nu am fost niciodata fan vin rosu, in Romania preferam vinul alb insa aici altfel sta situatia, aceste vinuri sud-americane sunt incredibil de aromate:)!

Chilean wine:)!

Am pomenit de corvrigul brazilian, asa cum mancam noi un covrig sau doi:) cand suntem in viteza si nu avem timp de mancare serioasa asa mananca brazilienii pao de queijo, paine de branza:)). Este vorba despre niste produse de patiserie ca nici painici minusucule facute din faina si branza (mineira) gen cas, se gasesc pe toate drumurile braziliene si sunt delicioase:))!



Pão de queijo


Am mai descoperit saptamana asta desetul alb din Maranhão, un stat din nord-estul Braziliei unde s-au format dune imense de nisip alb care dupa sezonul ploios sunt "populate" de lagune albastre si verzi. Nu sunt multi turisti, exista putina vegetatie si la fel de putina populatie, pare un mic paradis, sunt hotarata acum sa economisesc bani sa merg, am inteles ca acolo este destul de ieftin insa biletul de avion, ca orice bilet de avion din Brazilia este scump insa am eu asa o mica impresie ca o sa merite:).







Maine am inteles ca revine soarele si ne-am gandit sa mergem putin pe plaja sau la plaja, vedem cat e de puternic soarele pe final de vacanta:)! Saptamana asta ne pregatim de Ziua Indragostitilor, in Brazilia se serbeaza pe 13 iunie cand este Sfantul Antonio, protectorul casatoriei. Prin magazine sunt inimioare si alte chestii mini-siropoase:) dar mi se par ok, nu e prea mult astfel incat sa te enerveze. Normal ca in tot orasul sunt tot felul de petreceri cu aceasta ocazie, ne gandisem si noi sa mergem, marea majoritate sunt marti spre miercuri da dupa cum am mai spus pentru noi e inca greu sa ne obisnuim cu petrecerile astea in timpul saptamanii:))! Ne pastram pentru weekend cand constiinta sta mai linistita:)!






Sunday, June 3, 2012

Cacau, Cupuaçu, Caju:)

Cacau fruit.

In ultimul timp am inceput sa experimentez si alte tipuri de sucuri, oferta fiind atat de variata nu ma pot limita la maracuja, mango, ananas cu menta, acai si alte tipuri de sucuri cu care m-am obisnuit deja:)). Cred ca cel mai bun suc pe care l-am baut aici ramane sucul de struguri cu cacau de la un loc special din Tijuca, azi am incercat si in Ipanema dar nici nu se compara:)), Tijuca rules:) of course!

Habar nu aveam ce inseamna cacau, ma gandeam ca inseamna cacao, in sensul ca in sucul de struguri pun si un pic de cacao, se simtea gustul dar nu se vedea in culoarea sucului. Am aflat intr-un final ca sucul de cacau este facut din cacao dar nu din seminte (din care se face ciocolata) ci din pulpa fructului care este alba. Ca atare sucul este alb si extrem de gustos si racoritor:)), pur si simplu o delicatesa:)). O alta combinatie apreciata in ultimul timp este este laptele cu nuca de cocos. Daca mai adaugi si un pic de cacau obtii un suc deosebit de aromat:)).

Cacau juice:)).
Am ajuns la sucul de cupuaçu, are un gust interesant de citrice:) si eu apreciez fooooarte mult un tip de bomboana de ciocolata cu gem de cupuaçu in interior, yum:))!

Cupuaçu fruit.
Cupuaçu sweet:).
 La finalul incursiunii in fructele braziliene am lasat sucul de caju. Si acesta este alb, mai laptos decat sucul de cacau si foarte dulce. Eu cerusem cu zahar ca aici nu stii niciodata daca e bine sa ceri cu zahar sau fara si mai bine ceri cu:)), insa abia am reusit sa-l beau, dupa ce ca era foooarte dulce mai avea si o tona de zahar, a fost o experienta cel putin energizanta:)). "Semintele" de caju sunt cele pe care le cunoastem, delicioase si chiar aici la "mama lor" destul de scumpe desi foarte gustoase, se pare ca procesul prin care se obtin aceste "seminte" este costisitor, ele fiind "atasate" de frutul care contine sucul de caju.

Caju nuts

Caju fruits containing the caju juice.
In rest ne bucuram de iarna tropicala, poate un pic prea tare:)), azi au fost 31 de grade, putin cam cald dupa gustul meu dar am inteles ca e destul de neobisnuit, sper din tot sufletul ca dupa o vara cu 40 de grade, o iarna cu 30 de grade pare cam calda:)) oricat de mult iti place caldura.

Aseara am fost la o petrecere studenteasca sud-americana in casa unei doctorande din Peru, foarte simpatica si primitoare. Casa e in Santa Theresa, un cartier boem si plin de locuri pitoresti si personaje interesante. A fost foarte frumos, s-a dansat mult, muzica latino-americana bine-inteles, multa salsa, merengue, samba, forro. Toti baietii dansau foarte bine, nici fetele nu s-au lasat mai prejos, eu mai incetut incetut am prins pasii da am reusit pana la urma sa misc si eu ceva:). Am cunoscut o gramada de persoane din Peru, Columbia si bine-inteles si cateva carioci:), adica brazilieni din Rio:). Mi-a placut mult atmosfera, mi-a adus aminte de petrecerile noastre studentesti din Puskin:)), cred ca toata lumea s-a simtit foarte bine!

Duminica dimineata dupa un brunch a la Ipanema:), am fost cu Lacramioara pe plaja la o aqua de coco si la admirat muschii baietilor brazilieni, pe caldura sus mentionata de 31 de grade tricourile erau de prisos:), asa adormite cum eram am reusit sa zarim cate ceva:)) printre gene si sa ne amuzam pe cinste, baietii carioca fac un adevarat spectacol prin defilarea de duminica pe plaja:)), doar nu muncesc degeaba toata saptamana constiinciosi la sala:))!

Pe dupa-amiaza am ajuns si la o petrecere de francezi, niste colegi de la facultate au facut o petrecere de "casa noua" intr-un cartier foarte cochet si probabil cel mai scump din Rio, Urca, aflat la "poalele" lui Pao de Acucar. Am ramas impresionata de cat de frumos e cartierul, are numai case, e liniste si peisajele sunt superbe. Adunarea a fost draguta, destul de linistita dar am mancat bine tot felul de delicatese frantuzesti si am mai schimbat impresii cu diversi oameni. Era un pic dificil sa te "amesteci" in discutii, majoritatea erau francezi si noi cam obosite:) dupa dansurile de noapte da' a fost dragut, un mod placut de a petrece duminica dupa-amiaza.

Saptamana viitoare avem iar week-end de 4 zile, liberul e joi dar bine-inteles ca se "inforcheaza" cu vineri:)), adica iar o mini vacanta in care imi doresc sa nu ploua sa mai facem diverse activitati in aer liber, la o plaja serioasa nu am mai fost demult, poate o sa reusim acum:)).

In rest same old, same old Rio:)), eu continui sa adun impresii si sa ma bucur de tot ce are de oferit acest oras haotic, plin de contradictii dar si plin de savoare si energie pozitiva:)!